Školarci u Australiji i na Novom Zelandu počeli globalni prosvjed protiv klimatskih promjena

Na tisuće mladih aktivista u Australiji i na Novome Zelandu u petak su započeli novi svjetski prosvjed u kojem pozivaju političare i poslovne čelnike da ubrzaju borbu protiv emisije stakleničkih plinova kako bi se suzbile klimatske promjene, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda očekuju više od milijun mladih ljudi u najmanje 110 zemalja svijeta, a koje je prvotno inspirirala mlada Šveđanka Greta Thunberg i njen zahtjev za hitnim djelovanjem protiv porasta globalnog zatopljenja.

“Zabrinuta sam zbog svih prirodnih katastrofa. Svaki put kada imamo veliki požar ovdje, jedna bi životinja mogla biti istrijebljena”, poručila je Nina Pasqualini, 13-godišnjakinja iz Melbourna na skupu koji su predvodili članovi skupine Pobuna protiv izumiranja (XR).

“Vlada ne radi onoliko koliko bi mogla. To izaziva strah kod mladih generacija”, dodala je Pasqualini, držeći transparent kojim želi obustaviti gradnju planiranog ugljenokopa u Australiji.

Globalno zatopljenje zbog stakleničkih plinova iz fosilnih goriva dovelo je do više suša i toplinskih valova, otapanja glečera, povećanja razina mora i katastrofalnih poplava, upozorili su znanstvenici.

Australija je nedavno proživjela jedno od najtoplijih ljeta otkako se provode mjerenja.

Prosvjedu će se nakon 14,30 sati pridružiti i hrvatski srednjoškolci.

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *