EHO, Nekategorizirano

Slovačka vlada odgodila ratifikaciju Istabulske konvencije

slovacka_crSlovačka je jedna od prvih potpisnica Konvencije (2011.) i prema slovačkom Nacionalnom akcijskom planu za uklanjanje i sprječavanje nasilja nad ženama 2014. – 2019. Konvencija je trebala biti ratificirana još krajem 2013. godine, no u međuvremenu je ratifikacija odgođena već nekoliko puta.

Ministrica pravosuđa predložila je odgodu na temelju zaključaka s okruglog stola održanog u lipnju, na kojem su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva koje podržavaju i koje ne podržavaju ratifikaciju ovog dokumenta, prenosi Vox Feminae.

– Rasprava je potvrdila da o ratifikaciji Konvencije u društvu postoje suprotstavljena mišljenja – izjavila je ministrica Lucia Žitňanskéa.

– Jasno je da nam je potrebna dublja i dugotrajnija diskusija. Stoga ne vidim da ima smisla odmah nastaviti proces ratifikacije.

Dodala je da je nasilje nad ženama ozbiljan problem o kojem nije moguće donijeti odluku na temelju ideoloških nesuglasica oko upotrebe određenih termina.

Glavni prigovor konzervativnih struja je, nimalo iznenađujuće, da Konvencija uvodi rodnu ideologiju, a najglasnija protivnica je, također nimalo iznenađujuće, Katolička crkva i s njom povezane organizacije i inicijative.

Povodom odgode ratifikacije, Narod.hr objavio je izjavu predsjednika Slovačke biskupske konferencije Stanislava Zvolenskog, koji navodi da shvaćanje roda kao socijalnog konstrukta “proizlazi iz pretpostavke da se čovjek rađa kao ‘neutralno’ biće, a muškost, ženskost ili drugi rod nastaju pod utjecajem odgoja, društvenih okolnosti ili na temelju osobnog izbora.

Takvo shvaćanje pak proturječi ljudskom iskustvu i zdravoj prosudbi. Istanbulska konvencija u predloženom obliku može rezultirati narušavanjem prava roditelja na odgoj djece i narušavanjem vjerske slobode.

Propovijed hrvatskog nadbiskupa Želimira Puljića, koju je Narod.hr prenio samo dan ranije, daje naslutiti da su Zvolenski i Puljić učili za ispit iz iste skripte. Puljić je prisutne upozorio na “tamu, zablude i poganska načela koji nas sve više zapljuskuju. Ne samo u školama i odgoju, već i u kulturi, politici i društvenom životu”, a to se, istaknuo je, osobito osjeća u zadnja dva desetljeća izglasavanjem zakona i konvencija po kojima se promovira rodna ideologija.

Podsjetimo, javna rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj je završila 3. kolovoza, a objava izvješća o provedenom savjetovanju očekuje se 3. listopada 2017.