Hrvatska, Nekategorizirano

Spašene činčile uživaju kod svojih udomitelja

cincile_cr45 činčila, kojih su se bivši uzgajivači odrekli nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna i ustupili ih na udomljavanje udrugama Prijatelji životinja i Mrkvica, brzo se prilagodilo novim životnim uvjetima. Neke od njih, stare čak osam godina, prvi put u životu uživaju u većem životnom prostoru, u druženju s drugom činčilom, igračkama i poslasticama kojima ih udomitelji časte, a počele su uživati i u svojim svakodnevnim šetnjama po stanu, pišu Prijatelji životinja.

Jedna od udomiteljica, Lovorka Gotal Dmitrović, podijelila je svoju priču:

– Prije odlaska po činčile, kao prava štreberica, pročitala sam svu dostupnu literaturu i krenula u nabavu sve opreme koja je, osim kaveza, uključivala cijev-ljuljačku (služi za igru jer su činčile izuzetno društvene životinje), kadicu s pijeskom (činčile su jako čiste i obožavaju čistiti svoju dlaku u pijesku) i puno puno sijena, svakojake hrane i grančica od jabukova stabla. Ne možete zamisliti moj šok kada sam došla i vidjela u kakvim su uvjetima živjele te jadnice. Dakle, ‘moj’ kavez je otprilike kao 18 njihovih dosadašnjih kaveza. One su doslovno živjele u metalnoj kutiji za cipele!

Lijepe vijesti ne prestaju stizati ni nakon mjesec dana što su ih činčile provele u svojemu domu.

– Jako se vole stisnuti jedna uz drugu, no kako jako vole društvo, počele su istraživati i svijet izvan kaveza. Naravno da su u ovih mjesec dana postale totalno mazaste i pitome. Maza je mirna i najviše voli krevet. Capica sve istražuje, a zbog svoje znatiželje brže sklapa nova prijateljstva pa se tako redovito njuši s macama. Ovo su zaista predivna, društvena bića i svaki dan me nasmiju. Gledajući njihove oči kada ‘razgovaramo’ sjetim se izreke: ‘Možda spašavanjem jednoga bića ne možeš promijeniti svijet, ali promijenio si svijet tog bića.’ Sad smo velika, sretna obitelj i do kraja života bit ćemo svi zajedno zahvalni Prijateljima životinja na njihovoj borbi.”

Jednako je lijepa sudbina dočekala i ostale spašene činčile, a kao krunu predivne priče o njihovu spašavanju Prijatelji životinja pripremili su i VIDEO. Na snimci se vide tople scene udomljavanja i čuje se glasanje ovih nježnih i inteligentnih životinja. Prema volji većine građana u Hrvatskoj, životinje više ne trpe u uzgoju radi krzna. Protiv te grozne prakse, uz koju su neizostavni i silovanje, lomljenje vratova ili gušenje nedužnih životinja, uzbunili su se i građani susjednih država, pa je tako zabrana uzgoja donesena i u Sloveniji, Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prijatelji životinja pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje te podsjećaju da udruga Mrkvica, koja je pomogla pri udomljavanja činčila, skrbi za mnogo napuštenih kunića koji čekaju svoj novi dom.