Nekategorizirano, Stajališta

Stakleni strop nije razlog odlaska žena u poduzetništvo!

Ivana Matić 2017Sve više žena iz korporativnog svijeta prelazi u poduzetništvo. Zapazivši taj trend mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria odlučila je istražiti njegove uzroke.

U istraživanju je sudjelovalo 450 hrvatskih poduzetnica koje su nekada radile u velikim tvrtkama. Čak 64 posto njih je dalo otkaz kako bi pokrenulo vlastiti posao, a za 17 posto žena dobiveni otkaz je samo bio dodatni poticaj da poslovnu ideju koju su već imale, brže realiziraju.

„Poznato je da žene u korporativnom svijetu mogu relativno lako napredovati do srednjeg menadžmenta, no nakon toga udaraju u stakleni strop. Međutim, iako je stakleni strop u upitniku bio naveden kao jedan od mogućih razloga za odlazak iz korporativnog svijeta, žene ga nisu birale. Korporacijama najviše zamjeraju njegovanje kulture prisutnosti umjesto kulture rezultata, tj. u većini se korporacija daleko više nadzire boravak na radnom mjestu umjesto da se vrednuju rezultati zaposlenika. Ova bi činjenica trebala potaknuti velike tvrtke da drugačije organiziraju posao. Poduzetnice korporacijama zamjeraju i loš menadžment te slabo upravljanje ljudskim resursima. Prema poduzetništvu žene je najviše privlačila promjena načina života. Naime, čak 47 posto njih je željelo fleksibilnost i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života“, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Novac, pokazalo je istraživanje, ženama nije glavni pokretač za odlazak u poduzetništvo. Gotovo 60 posto njih zarađuje isto ili manje nego u korporaciji. Čak 63 posto njih nikad se ne bi vratilo natrag.

Više informacija i infografika: www.womeninadria.com