Nekategorizirano, Rad udruga

Stariji će uz “Solidarnost” duže živjeti u svojim domovima

Druženje i potpora u Klubu 60+

Vukovarska udruga BOSINO (Briga o starim i nemoćnim osobama) provodi projekt “Solidarnost” u sklopu natječaja Superseniori kojeg zajednički realiziraju Zaklada Zajednički put iz Zagreba i Zaklada Slagalica iz Osijeka uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

– Ovaj projekt uključuje niz aktivnosti koje će, sustavno i planski provođene, unaprijediti kvalitetu života osoba treće životne dobi te osoba sa invaliditetom – kaže predsjednik Udruge BOSINO Nenad Manojlović.

Projekt se sastoji od dvije osnovne aktivnosti – pomoć u kući te organiziranje Kluba 60+.

Pomoći korisnicima u njihovim domovima uključivat će više aktivnosti kao što je održavanje higijene stambenog prostora što je planirano pet dana u tjednu u idućih šest mjeseci, a ovisno o potrebama korisnika, obavljat će se održavanje dvorišta, odlazak u trgovinu i administrativne usluge, prikupljanje neophodne dokumentacije za korisnike, prijevoz korisnika do različitih ustanova te distribucija humanitarne pomoći, ovisno o donacijama koje u udruzi prime za korisnike.

– Ovim će projektom bit izbjegnuta institucionalizacija skrbi o starijim osobama tako što će oni moći ostati živjeti u svojim domovima duže nego bi to inače bile u mogućnosti. Tako će se smanjiti i troškovi njihovog smještanja u domove, dok će nad njima postojati skrb, a ujedno podizati kvaliteta njihovog života – dodaje Manojlović.

Također, Klub 60+ u kojem će se stariji okupljati bit će i mjesto gdje će moći dobiti psihološku potporu, sudjelovati u korisnim i zanimljivim aktivnostima, stjecati nova saznanja, ali i međusobno podržavati jedni druge.

Vrijednost projekta je 31.440 kuna.

Gradimir Đukarić