Subversive Film Festival dodijelio nagrade Wild Dreamer

subversive-film-festivalSubversive Film Festival dodijelio se svoje tradicionalne nagrade Wild Dreamer trima filmovima – dokumentarnom “Hotel Jugoslavija”, kratkometražnom “Osmi kontinent” i igranom filmu “Zama”.

O nagradama je odlučivao žiri u kojemu su bili Louis Armand, pisac i voditelj Centra za kulturnu i kritičku teoriju pri Karlovu sveučilištu u Pragu; redateljica Marina Baničević, višegodišnja aktivna članica i predsjednica Kino video kluba Liburnija film Rijeka te vizualna umjetnica i filmologinja Ivana Keser.

Kako su obrazložili, švicarski “Hotel Jugoslavija” je filmski esej u kojemu autor Nicolas Wagnières na razmeđi pojedinačnoga i kolektivnoga, privatnoga i javnoga, prošloga i sadašnjeg, ali i političkog i estetskog pripovijeda o nekada najluksuznijem i najvećem hotelu na Balkanu.

“Hotel autoru služi kao polazno mjesto naracije o vlastitoj obitelji, svojem odnosu prema državi koje više nema, o turbulencijama kroz koje je prošao. Tako jedan hotel postaje sinegdoha puno šire slike, nekoć velike države. Napuštene, ruinirane ili prenamijenjene prostorije snimljene preciznim vožnjama kamerom uz prateću glazbu pozivaju na promišljanje kako je jedan sistem prepun mana novom sistemu u nasljedstvo prepustio imovinu s kojom se on ne zna i ne može nositi”, ističe se.

Kratkometražni laureat “Osmi kontinent” grčkog redatelja Yorgosa Zoisa, snimljen na otoku Lezbosu, svjedoči o tragovima koji ostaju za valovima izbjeglica u obliku odbačenih pojaseva za spašavanje, nađenim u moru.

“Podsjetnik je to na individualne životne priče o neizvjesnosti, krijumčarenju ljudi, na ideju boljeg života, na anonimne snove i nadanja, na ono što ostaje kao trag egzodusa preko Mediterana do tvrđave Europe”, ocijenjeno je.

“Zama” argentinske redateljice Lucrecie Martel njezin je povratak filmu nakon devetogodišnje pauze, ujedno njezin prvi film s glavnim muškim likom, njezina prva literarna adaptacija i njezin prvi povijesni film koji promatra dekorativna tijela kolonijalizma.

Kroz priču o guvernerovom administrativnom savjetniku u službi španjolskog kralja koji čeka na premještaj autorica, smatra žiri, pokazuje da sjećanje na Europu najbolje čuvaju oni koji nikad nisu zakoračili u Europu.

Prema njihovih riječima, ta naizgled klasična periodna drama alegorijski razrađuje europski kolonijalistički mit, a istovremeno nudi suvremenu dijagnozu iskrivljene psihe koja se nikad nije prestala propagirati, konstruira neokolonijalnu kritiku – kritiku zavaravanja našeg svijeta.

Počeo teorijski dio festivala – otvoren Subversive Forum

Nagrade Wild Dreamer su dodijeljenje u nedjelju, uoči otvorenja Subversive Foruma koji je označio početak teorijskog dijela festivala u okviru kojega će se do 23. svibnja održati i Konferencija, AlterEkonomski forum i Balkan forum, uz posebno obilježavanje 50 godina revolucionarne 1968. i 170. obljetnice Manifesta Komunističke partije.

Kako je najavljeno, programi će ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

“Jedanaesti Subversive festival će i ove godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih ljevičarskih manifestacija, podsjetiti na važnost borbe na kapitalističkoj periferiji i njezine uključenosti u svjetska antikapitalistička kretanja”, istaknuto je.

Za sam početak Subversive Foruma bio je odabran nagrađivani film “Pripadati: Istina iza naslovnica” i razgovor s njegovom redateljicom Morag Livingstone, britanskim sindikalistom Davidom Condliffeom te teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom za the Guardian Ninom Power, te okrugli stol “Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja”

Festival će organizirati, među ostalim, diskusije o važnim temama kako što su promišljanje kontradikcija perifernog kapitalizma u kontekstu iskustva socijalističkog projekta te jugoslavenskog radničkog udruživanja i samoupravljanja s Catherine Samary i Rastkom Močnikom, nerazdruživosti parlamentarnog i vanparlamentarnog rada na ljevici te izostanku radikalne političke imaginacije Europe izvan kapitalističkog tržišta s članovima i članicama aktualnih europskih lijevih partija.

S Éricom Toussaintom i Stathisom Kouvelakisom razgovarat će se o povijesti dužničkog sustava i otpisu državnih dugova na primjeru Grčke i Syrize, s ekonomistom Brankom Milanovićem otvorit će se pitanja globalne raspodjele dohotka i svjetske neravnopravne raspodjele resursa i dobara, a s materijalističkom feministkinjom Ninom Power analizirati kompleksan odnos feminizma i globalnog kapitalizma, povezanosti današnje eksploatacije i opresije te nužnosti zauzimanja antikapitalističke feminističke pozicije koji razumijeva različite historijske pozicije žena.

Festival će se s renomiranim sociologom Sylvainom Lazarusom prisjetiti slavne šezdesetosme i radničkog i klasnog pitanja, ali i komunističkog političkog kapaciteta kao organizirane svijesti.

Tema će biti i važnost proizvodnje kritičkog, politiziranog znanja unutar institucija, izvan njih, ali i onog koji se odvija na medijskom području, gdje će sugovornici biti kritički pedagog Juha Suoranta te Igor Lasić, Milan F. Živković, Lela Vujanić i brojni drugi.

U otporu na radikalno desnu konzervativnu kontrahegemoniju analizirat će se desni populizam s Primožem Krašovcem, Aleksandrom Matkovićem i Žarkom Puhovskim, dok će se s Terryem Eagletonom kritički osvrnuti na razloge slabosti globalne ljevice u kontekstu liberalne fragmentacije borbe na identitetske zahtjeve i kulturalizacije politike.

Kroz niz promocija knjiga s političke margine razgovarat ćemo i o reprezentaciji Oktobarske revolucije, robnoj proizvodnji i udruženom radu te brojnim drugim temama vezanim na intrinzičan način s dvjestotom obljetnicom Marxova rođenja i njegove kritike političke ekonomije.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma, ulaz je besplatan.

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *