Nekategorizirano, Svijet

Šuica: pitanje neravnopravnosti žena može se riješiti jedino propisivanjem kvota

P-H20170321060799Hrvatska zastupnica Dubravka Šuica organizirala je u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju o ravnopravnosti muškaraca i žena na poslu i u politici te istaknula da se pitanje neravnopravnosti može riješiti jedino propisivanjem kvota.

“Iako sam ranije bila protiv ženskih kvota, danas sam sve više pobornica tih kvota i sve više mislim da je to jedini način da se žene uključe u sve segmente društva, posebice na menadžerske pozicije ili u upravnim odborima”, rekla je Šuica.

Na konferenciji su, među ostalima, sudjelovale dr. Smiljana Leinart-Novosel, sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Helena Štimac-Radin iz vladina ureda za ravnopravnost spolova, slovenska zastupnica Romana Tomc, predstavnica Europske komisije iz ureda za ravnopravnost spolova Fatima Ribeiro.

Šuica je izrazila žaljenje što se u Hrvatskoj ne poštuje zakon o ravnopravnosti spolova, izrazivši nadu da će se to promijeniti.

“Vjerujem u novu vladu i novog premijera Andreja Plenkovića koji je obeća da će uvrstiti više žena na liste u budućim izborima. U Hrvatskoj postoji zakon, koji se nažalost ne poštuje, većina hrvatskih stranaka nije ispoštovala taj zakon, a ja se nadam da će ubuduće sve izborne liste biti usklađene s tim zakonom”, kaže Šuica.

“Postizanje ravnopravnosti spolova izazov je i u najrazvijenijim demokracijama. Naime, sutra slavimo 60. obljetnicu Rimskih ugovora kojima je uvedeno načelo jednakih plaća za jednaki rad žena i muškaraca u današnjoj Europskoj uniji te iako je status žena u društvu znatno poboljšan, postoji još prostora za napredak. S obzirom da žene čine polovicu stanovništva, njihovim diskriminiranjem naše društvo ne koristi sve resurse i mogućnosti. Ali, ima i pozitivnih primjera kao što je lista HDZ/EPP za Europski parlament gdje je 80 posto žena te izbor predsjednice Republike Hrvatske“, rekla je Šuica.

Smiljana Leinert-Novosel je rekla da je unatoč većem postotku visoko obrazovanih žena na tržištu rada manje ih je zaposleno od svojih muških kolega. Upozorila je na problem koji se često pogađa žene da nakon što postanu majke moraju ispočetka graditi karijeru.

Predstavnica Europske komisije Fatima Ribeiro iznijela je podatke koji govore o neravnopravnosti žena. Samo trećina znanstvenika i inženjera u Europi su žene, 2013. žene su činile samo 17,8 posto članova odbora u najvećim javnim trgovačkim društvima u EU-u i samo 4,8 posto svih predsjednika tih odbora.

Helena Štimac Radin naglasila je da je Hrvatska među tri zemlje Europske unije koja ima ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Iznijela je iznijela podatak da 80 posto Hrvata ne zna o postojanju zakona o ravnopravnosti spolova te informirala okupljene o daljnjem zakonodavno-institucionalnom okviru za provedbu politike ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj.

(Hina)