Nekategorizirano, Stajališta

TIH: Svaka tvrtka je od sistemskog značaja za RH

Na fotografiji Davorka Budimir. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Transparency International Hrvatska (TIH), povodom izglasavanja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, upozorio je u četvrtak da je takvo rješenje netransparentno, štetno i duboko kompromitirajuće, te pokazuje stihijsko i brzo saniranje dugotrajnih loših političkih odluka, prenosi Hina.

“Ta situacija u sektoru trgovine i s njom povezanih proizvođača, dobavljača i financijskog sektora pokazala je sve nedostatke nepostojanja jasne trgovinske politike, dugoročnog strateškog promišljanja i povjerenja”, navodi TIH u priopćenju.

Smatra i da nema tog zakona koji može ozakoniti sustav koji je u sebi duboko nepravedan i nepošten. Upozorava i da o donošenju zakona odlučuju oni koji nisu nikada niti dana svog radnog iskustva proveli u realnom sektoru i koji nisu nikada bili u situaciji da moraju svojim poslovnim odlukama riskirati.

“Od strateškog značaja je svaka tvrtka koja pošteno posluje, a ne ona koja se nađe u problemima koji su posljedica selektivnih zakona i nejednakog tretmana poslovnih subjekata pred zakonom. Vlast se ne treba baviti političkim kadroviranjem u gospodarskim subjektima, već trenutnim saniranjem štete koja je počinjena prema svakom hrvatskom građaninu – koji je u ulozi i potrošača i zaposlenika i poduzetnika”, poručila je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.