Hrvatska, Nekategorizirano

Tjedan filantropije u Hrvatskoj: od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine

zrinjevacNacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj pozivaju Vas na Tjedan filantropije koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj, od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine, u sedam hrvatskih gradova: Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Karlovcu i Gospiću.

Otvaranje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj, održat će se u subotu 24. rujna 2016. od 10 do 14 sati na Zrinjevcu gdje će za sve zainteresirane biti priređena brojna događanja na kojima će kroz prijeprijepodnevnu šetnju parkom imati prigodu podrobnije se upoznati s radom zaklada uključenih u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT!, uz glazbu, interaktivne igre, ankete, zabavne poklone, razgovore te na drugi zanimljiv način upoznati se s pojmom filantropija i ispitati vlastite sklonosti prema filantropiji. Tijekom cijeloga dana (od 0 do 24 sata) na Zrinjevcu će biti otvorena izložba “Filantropija u Hrvatskoj”.

Posebno skrećemo pozornost da će istoga dana (subota 24. rujna 2016. godine, od 11:00 do 13:00 sati) održati okrugli stol “Organizirana filantropija u Europi i Hrvatskoj – predstavljanje prekograničnog doniranja, umreženosti zaklada u Europi i istraživanja ‘Giving in Europe’ u hotelu Dubrovnik u Zagrebu (Gajeva 1, dvorana Centrum). Na okruglom stolu će sudjelovati strani i domaći stručnjaci te predstavnici zaklada i drugih neprofitnih organizacija u Republici Hrvatskoj.

Svih ostalih šest dana u hrvatskim gradovima: Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Karlovcu i Gospiću održavat će se brojna javna događanja, filantropske šetnje, sajmovi, izložbe, koncerti, konferencije, skupovi na otvorenom, otvarorenje Hrvatskog centra filantropije u Rijeci, te brojni drugi zanimljivi događaji.

Na posljednji dan Tjedna filantropije, ujedno i Europski dan filantropije i zakladništva odnosno zaklada i donatora, u subotu 1. listopada 2016. u Puli će se održati konferencija o filantropiji koja će pokušati odgovoriti na brojna pitanja: o razlozima i motivima za filantropska djelovanja, o ulozi žene u filantropiji nekad i danas, o inovativnim oblicima filantropije te budućnosti zakladništva.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, održavanje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj pokušat će najširoj javnosti približiti kulturu darivanja i pomaganja, predstaviti rad i postignuća zaklada uključenih u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT! Redizajnom portala Zadobrobit.hr te uvođenjem novih funkcionalnosti stvoreno je novo mjesto povezivanja i djelovanja od lokalnih filantropskih inicijativa do prilika za ostvarivanje podrške kroz prekogranično doniranje i poduzetničku filantropiju. Bit će to i prilika razgovora o tome kako kroz šumu poruka i interesa utjecati da se makar malim pomacima pomiču granice empatije, altruizma i darivanja, jer, kako se već pokazalo u povijesti: velike promjene uvijek počinju malim koracima od skupina istinski zainteresiranih pojedinaca, iz čega je i nastao moto Tjedna filantropije 2016.: Malo po malo, postaje puno!

Organizatori Tjedna filantropije je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, dok su suorganizatori: Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah” iz Zagreba, Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice, Osijek, Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Pula.

Program Tjedna filantropije u Hrvatskoj