Nekategorizirano, Svijet

U Beogradu zapalili svijeće za Vukovar: ‘To je bio barbarizam’

3fe0a0bd4824e95fab10U Beogradu zapalili svijeće za Vukovar: ‘To je bio barbarizam’ Na jednom transparentu pisalo je i da je “Na Ovčari ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice, u urbicidu je razoren skoro cijeli grad, prenosi portal 24 sata.

Aktivistice i aktivisti nevladine organizacije iz Srbije “Žene u crnom” u središtu Beograda održale su performans “Vukovar – ubijanje jednog grada” kako bi podsjetile na 27. obljetnicu stradanja tog grada. U središnjoj Knez Mihajlovoj ulici na asfaltu su sa soli ispisale “Vukovar” te zapalile svijeće. Razvile su i velike transparente s natpisima “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i “Odgovornost”. Na jednom transparentu pisalo je i da je “Na Ovčari ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice, u urbicidu je razoren skoro cijeli grad”, a dodaje se da je “kroz logore u Srbiji (Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovice, Stajićevo) prošlo više tisuća zarobljenih’. Staša Zajović, koordinatorica Žena u crnom, pritom je rekla da je u Vukovaru počinjen jedan od najvećih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, a da je “rušenje i ubijanje Vukovara postalo simbol za barbarsko rušenje gradova”. Prema njezinim riječima o zločinima u Vukovaru ne piše u udžbenicima te da “osuđeni ratni zločinci poput Veselina Šljivančanina moralni i politički autoriteti sponzorirani od države” i “vrše reviziju sudski utvrđenih činjenica u Hagu i reviziju povijesnih događaja”, piše Radio Slobodna Europa.