Nekategorizirano, Svijet

U Kijevu održan marš za LGBT prava

653d5215a958c3cbf0314b984fad8cb9_LPar tisuća aktivista/kinja marširalo je glavnim gradom Ukrajine, obilježavajući godišnju proslavu LGBT prava koja je u prošlosti bila prekidana nasilnim ispadima. Marš jednakosti održan je 17. lipnja uz značajno prisustvo policije i bio je jedan od najvećih takvih događaja u Ukrajini u posljednjih nekoliko godina, prenosi Voxfeminae.

Rano ujutro izbili su sukobi, no interventna policija brzo je rastjerala više od 150 ultradesničarskih kontraprosvjednika koji su željeli blokirati rutu marša, a 57 osoba završilo je u pritvoru. Za vrijeme samog marša nije bilo incidenata, prenosi Radio Free Europe.

Policija navodi da je na maršu, koji je trajao oko sat vremena, bilo oko 3500 sudionika, dok organizatori tvrde da ih je bilo 5000. Isti broj policajaca i vojnika štitio je prosvjednike. Organizatorima marša savjetovano je da zbog prijetnji koje su primili od ultradesničarskih skupina ne nose transparente, plakate ili LGBT simbole dok ne stignu do kraja rute.

“Želimo se osjećati slobodno u našoj zemlji,” poručio je Tymur Levchuk iz Kiev Pridea, koji je organizirao niz događanja u trajanju od devet dana prije samog marša. “Kiev je grad u kojem ne bi trebalo biti diskriminacije, nasilja ili otuđenosti. Ovo je grad u kojem svatko može biti ono što jest,” dodao je.

Prva velika povorka ponosa održana je u Kievu 2016. nakon što je prozapadna vlada koja je preuzela vlast 2014. omogućila takva događanja. Godine 2015. marš je otkazan nakon što su desničarski aktivisti napali sudionike dimnim bombama. Prošle godine također je došlo par tisuća sudionika, no kontraprosvjed nekoliko stotina ultranacionalista završio je sukobom s policijom.