Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

U rad udruge Rijeka ljubavi svakodnevno se uključuju donatori

Obitelj Herceg znala je kome će donirati butternut tikvu

Udruga Rijeka ljubavi u suradnji s Gradom Osijekom provodila je projekt Socijalna samoposluga u sklopu natječaja “Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj” financiranog sredstvima Europske unije. Ovim su projektom željeli ojačati kapacitete OCD-ova radi poboljšanja socijalno-ekonomskog statusa osoba u nepovoljnom položaju te stvoriti preduvjete za osnivanje socijalne samoposluge za osobe u nepovoljnom položaju. Vrijednost ovoga projekta bila je 197.703 kune.

I nakon provedbe projekta, uz pomoć Grada Osijeka i Županije osječko-baranjske, u udruzi su uz mnoge prepreke nastavili s radom, odnosno podjelom paketa po koje, nažalost, dolazi sve više osoba u potrebi.

U njihov se rad gotovo svakodnevno uključuju razni donatori, od velikih do malih, bilo da se radi o donaciji prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština ili novčanim donacijama. Tako im se početkom ovoga mjeseca javila obitelj Tomislava Hercega iz Slatine koja im je ponudila 700 kilograma butternut tikve koja će biti podijeljena u paketima.

– Radujemo se što ćemo ovom prigodom doprinijeti poboljšanju kvalitete života – izjavila je Štefica Čučak, predsjednica udruge.

Osim rada samoposluge, u udruzi su aktivni i u obilježavanju važnih datuma pa su tako 8. ožujka, na Dan žena sugrađankama uz najljepše želje, podijelili i 150 paketa iznenađenja s ukrasnom šalicom, po 200 grama kave, mlijeko i šećer.

– To je bilo namijenjeno samo ženama da se počaste u rijetkim trenutcima predaha od svakodnevne brige za obitelj. Istom smo prilikom podijelili i za pet stotina obitelji ulje, mast, jaja i slaninu – sve namirnice za jedan dobar “kaubojski ručak”, a za djecu smo imali krofne i slatkiše – rekla je tada Čučak.

Udruga i brine o pojedinim članovima te im pakete dostavljaju kući. Jedan od primjera i korisnica Đurđica Murić koja živi sama u lošim i nehumanim uvjetima, bez grijanja i kupaonice, u trošnoj kući bez ikog bližnjeg tko bi mogao brinuti o njoj. Tako su u udruzi zamolili za posteljinu, namještaj i drva za ogrijev što nedostaje njihovoj korisnici.

Podjela paketa u sklopu projekta “Ublažavanje siromaštva na području Grada Osijeka”, a koji je započeo krajem prošle godine, održat će se od 14. do 17. ožujka u prostorima udruge.

Maja Celing Celić