Hrvatska, Nekategorizirano

U Sisku počeo osmi Volonterski kamp Gradskog muzeja

Volonterski kamp Gradskog muzejaJedinstveni muzejski edukativno-pedagoški projekt – osmi Volonterski kamp Gradskoga muzeja, što ga je prije dvije godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim u zemlji, počeo je u ponedjeljak u Sisku, a ove godine u kampu sudjeluje 12 studenata povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci, te Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, prenosi Hina.

U deset dana trajanja kampa studenti će, uz vodstvo višega kustosa Ivice Valenta, više kustosice Katice Mrgić, te višega muzejskog pedagoga Gradskoga muzeja Marijana Bogatića na terenu nastaviti popisivati kulturnu i povijesnu baštinu širega sisačkog područja.

S obzirom na dugu i bogatu tradiciju vatrogastva, koju je još 1865. počeo DVD Sisak koji je, uz društvo iz Varaždina, utemeljitelj Hrvatske vatrogasne zajednice, volonteri će prvi put popisivati i vatrogasnu baštinu. Također će obraditi i evidentirati primjerke graditeljske baštine, tradicijske glazbene instrumente i drugo.

Kako su najavili muzejski kustosi, volonteri će nastaviti popisivati spomeničku baštinu od početka 20. stoljeća do Domovinskog rata, te etnološku nematerijalnu i materijalnu baštinu u udaljenim i manje pristupnim naseljima.

Organizatori kampa su u projekt uključili i nekoliko stručnih vanjskih suradnika, koji će na terenu održati tribine. Studenti uključeni u kamp izrazili su zanimanje za rad na terenu i za muzejsku djelatnost, koju mogu upoznati samo praktičnim radom.

U dosadašnjem radu, polaznici kampova su obradili i popisali skulpture nastale u Likovnim kolonijama Željezare Sisak, istražili su i evidentirali sisačke fasade, popisali predmete Zbirke uređaja za reprodukciju i nosače zvuka Kraker, medalje iz ostavšine akademskoga kipara Želimira Janeša i drugu baštinu.

Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture i Grad Sisak, a u organizaciji pomaže ga i više sponzora.