Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Franak traži od Vlade zakon o porezu na aktivu banaka

To je, poručuje Udruga Franak, zatražila povodom najava pojedinih banaka ili njihovih stranih vlasnika da će pokrenuti arbitražu na ICSID arbitražnom sudu u Washingtonu, radi zahtijevanja odštete od Hrvatske uslijed provedene konverzije kredita u švicarskim francima u eurske,

“Tom mjerom unaprijed bi se otklonile bilo kakve mogućnosti da Hrvatska bude oštećena zbog nerazumnih bankarskih poteza protiv države u kojoj su banke u posljednjih desetak godina zaradile oko 32 milijarde kuna neto profita”, poručila je Udruga.

Istaknula je i kako porez na aktivu banaka nije nikakav izuzetak, već je poznat iz primjera 12 država članica EU-a, među ostalim u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj… Takav porez potreban je i radi smanjenja deficita u hrvatskom proračunu, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Udruga Franak poručila je i kako će u kratkom razdoblju pripremiti zakone kojima bi se uklonile nezakonitosti u području određivanja fiksnih kamatnih marži te kako bi se omogućilo vraćanje preplaćenih kamata na temelju pravomoćne presude svim dužnicima koji nisu izvršili konverziju kredita u švicarskim francima, ali i euro i kunskim dužnicima kojima su banke također nezakonito povećavale kamatne stope.

Potrebne zakone, navodi se, predložit će netko od saborskih zastupnika koji su shvatili problem i koji podržavaju napore Udruge Franak. Očekuju podršku saborske većine za donošenje potrebnih zakona.

U Udruzi Franak izražavaju i žaljenje što se na njihovom okruglom stolu u srijedu nije odazvao nitko iz Ministarstva financija, iako se teme koje su tamo izložene i raspravljene tiču prije svega toga ministarstva.

“Ministarstvo financija oglušilo se i na posljednji pisani prijedlog Udruge Franak za sastanak, koji je upućen ministru financija još 26. veljače 2016. Zbog toga smo prisiljeni uporabiti ustavne mogućnosti da se potrebni zakoni predlože putem saborskih zastupnika, a ne putem ministarstva nadležnog za odnosne zakone” zaključuje se u priopćenju Udruge Franak.