Nekategorizirano, Stajališta

Udruga Franak uputila pitanja HDZ-u, Mostu i SDP-u

Foto: Pixell

Udruga Franak predstavila je u četvrtak, 27. travnja anketna pitanja koja je uputila HDZ-u, Mostu i SDP-u o tome kako misle riješiti problem nezakonitih kamatnih marži, slična pitanjima kakva su postavljena krajem 2015. kada su sve stranke na temelju ankete dale javna obećanja Udruzi Franak, ali ih do danas nisu ispunile, piše Hina.

Udruga Franak ponovno traži javna obećanja, mada su dosadašnja obećanja bila “ludom radovanja”, da će se nezakonitosti u bankarskom poslovanju zauvijek ukloniti, a stranke trebaju odgovoriti najkasnije do 16. svibnja, kako bi javnost bila obaviještena o odgovorima prije lokalnih izbora, rekli su na konferenciji za novinare aktivisti udruge aktivisti Jelena Benjak i Vlado Iljkić.

Franak neće na lokalnim izborima podržati nijednu stranku, ali će pozvati svoje članove i sve ostale oštećene dužnike banaka da ne glasaju za stranke koje ne drže do svojih obećanja, odnosno one koje ne žele zaustaviti bankarske nezakonitosti, najavili su.

Franak traži da se HDZ, Most i SDP izjasne hoće li podržati zakonske izmjene kojima bi se propisalo ugovaranje početnih fiksnih kamatnih marži u kreditima u kojima marže nisu ugovorene, ali da se to onda analogno primijeni i na konvertirane kredite u “švicarcima”, koji su sada krediti u eurima.

Također ih pitaju hoće li podržati zakon kojim bi se ugovori sa stranim zadrugama bez licence proglasili ništetnima, bez obzira kada su ugovoreni, kao i zakon kojim bi se bankama naložilo da ponude preplaćene kamate na temelju kolektivne sudske presude svim oštećenim dužnicima, kao i pripadajuće zatezne kamate.