Hrvatska, Nekategorizirano

Uklonjen šator pored spomenika antifašističkoj borbi

sator_crBudući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj tzv. „perimetar”, sigurnosni prostor označen trakom, novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinjak metara udaljenosti promatrati događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila, piše Hina.

Odvođenju je prethodila zamolba načelnika Policijske postaje Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi trebalo primijeniti silu. Akcija prisilnog spuštanja s uzvisine oko spomenika do obližnje policijske postaje trajala je oko pola sata te se na malom prostoru našlo petnaestak terenskih policijskih vozila pa su okupljeni novinari zaključili su da je policija bila pripravna za veću potporu pripadnicima zabranjenog javnog skupa, koja je međutim potpuno izostala.

Predsjednik stranke Dražen Keleminec pozivao je preko medija sve Hrvatice i Hrvate da dođu i svojom nazočnošću pruže potporu u namjeri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spriječe pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. srpnja, no njegovom se pozivu nitko nije odazvao.

Keleminec je kažnjen na Prekršajnom sudu u Gračacu zabranom dolaska u Srb na šest mjeseci i novčanom kaznom od 5.200 kuna zbog nepoštivanja Zakona o javnom redu i miru te Zakona o javnom okupljanju, piše HRT. Keleminec usto tvrdi da nije udovoljeno njegovu zahtjevu da se kao svjedokinja sasluša načelnica Općine Gračac Nataša Turbić. Naravno da sam presudom nezadovoljan, jer je ona skrojena onako kako to hoće policija, da ne bih mogao doći u Srb 27. srpnja, rekao je Keleminec.

Najavio je da će u ponedjeljak u podne u Ministarstvu unutarnjih poslova zatražiti da ga primi ministar Vlaho Orepić. Tražit ću da me primi i prije svega da se jednako postupi i prema skupu Milorada Pupovca, da se i njihov skup zabrani, to mi je cilj, dodao je.

Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava u Donjem Srbu, policija je nakon obavijesnog razgovora pustila sve, osim predsjednika stranke Keleminca.