Aktualno, Nekategorizirano

Uoči Svjetskog dana posvojenja u Adopti film o svjedočanstvima posvojenja

Izvor i ilustracija: udruge Adopta

Uoči Svjetskog dana posvojenja u utorak, 8. studenog, u 16.30 sati u dvorani Adopte (Nova cesta 4, Zagreb)  premijerno će biti prikazan kratak film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka.
Dora, Lucija i Margareta hrabro su stale pred kameru i pričale, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Na prikazivanje filma mogu doći svi zainteresirani građani, a obratit će im se:
Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice za socijalnu politike, strategiju i mlade iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i
Dunja Bonacci Skenderović, predsjednica Adopte.
Predstavit će se i nova tiskana izdanja Adopte – priručnik Kako pripremiti dijete za posvojenje koji sagledava potrebe djeteta i posvojitelja iz profesionalne, ali i iskustvene perspektive, te brošura Moja posvojiteljska obitelj koja donosi savjete kako razgovarati o posvojenju u različitim razdobljima djetetova odrastanja.

Dan kasnije, u srijedu, 9. studenog, na Svjetski dan posvojenja Adopta poziva građane da se priključe svjetskoj akciji kojom se ističe važnost posvajanja. Svi koji podržavaju posvojenje i obitelji nastale posvojenjem, na društvenim mrežama mogu objaviti fotografiju dlana s nacrtanim smješkom uz ključne riječi #Adopta i #Svjetskidanposvojenja.

U četvrtak, 10. studenog, u 17 će se sati u Adopti prikazati film Usvajanje odobreno, autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga kojeg je kao petogodišnjaka usvojila jedna belgijska obitelj.

Budući da se studeni naziva i Mjesecom posvojenja zanimljivi su sadržaji pripremljeni i za drugi dio mjeseca. Tu su predavanja za stručnu zajednicu o pripremi djeteta za posvojenje, ali i druženja s građanima.

U utorak, 22. studenog, u 19.30 svi se zainteresirani u Adopti mogu uključiti u knjižni klub gdje će se govoriti o knjizi 7 navika uspješnih obitelji Stephena R. Coveyja.

U knjižnici Prečko (Slavenskoga 12, Zagreb) u četvrtak, 24. studenog, u 17.30 sati održat će se predstavljanje slikovnice Mama za Koka autorice Keiko Kasza. Riječ je o hrvatskoj promociji slikovnice koja na djeci prihvatljiv način govori o posvajanju i prihvaćanju različitosti. Priča je to o ptiću koji traži mamu koja mu nalikuje. Nakon duge potrage upoznaje mamu medvjedicu koja mu ne nalikuje, ali mu pruži ljubav i toplinu.