Uz premijeru predstave ‘Potomci, divovi, bogovi’: Čudesni izvođači Petog ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca oduševili publiku

– Premijerom predstave »Potomci, divovi, bogovi« u izvođenju Petog ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca, u Rijeci je počeo četvrti Festival inkluzivne scene. Predstava »Potomci, divovi, bogovi« prvo je javno predstavljanje sudionika kreativnih radionica u okviru projekta Peti ansambl, koji inicira uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti.

Autor: Kim Cuculić, Novi list

Peti ansambl je projekt Grada Rijeke koji se provodi u partnerstvu s riječkim HNK-om i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka te Udrugom Rijeka 21 za osobe sa sindromom Down. Peti ansambl jedini je takav ansambl u Hrvatskoj unutar jedne kazališne institucije.

Projekt je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda iz operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«, a također je dio Rijeke-EPK 2020. Ansambl je počeo s radom u proljeće 2018. godine, a čine ga učenici Centra za odgoj i obrazovanje, mladi s autizmom, sa sindromom Down, nekoliko njihovih profesora, profesionalni glumci i glumice, dramaturginja, koreografkinja i ostali suradnici. Polaznici su u dobi od 15 do 25 godina, a tijekom godine djelovanja ansambla prošli su brojne edukacije i radionice pod stručnim vodstvom.

Što su naučili tijekom jednogodišnjeg rada, članovi Petog ansambla pokazali su na velikoj pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca. Peti ansambl nastupio je pred prepunim gledalištem »Zajca«, a tijekom jednosatne izvedbe polaznici su oduševljenoj publici pokazali da su naučili glumiti, pjevati, plesati…

Predstava naizgled nema neku čvrstu dramaturgiju, no njeni različiti dijelovi ipak su povezani u cjelinu. Početak je u igri, poskakivanju na velikim loptama. Zatim su poput kora antičke drame zazvani bogovi, a igra se nastavlja izdvajanjem pojedinih vođa iz grupe koji onda – plesom ili scenskim pokretom – usmjeravaju daljnji tijek izvedbe.

Pritom su polaznici i njihovi mentori ravnopravni partneri na sceni. U jednom prizoru oni glume sjemenke koje su spavale zimski san, a zatim se bude, rastu, šire svoje grane i bogate krošnje, pretvarajući se u čudesnu šumu.

Tako čudesna bila je i njihova izvedba u kojoj su udruženi »potomci, divovi i bogovi« – različiti, a jednaki – iskazali svoje zajedništvo i prijateljstvo, dok je možda čitava predstava sažeta u rečenici jednog od glumaca: »Najvažnije na svijetu je biti čovjek!« Zanimljivi su bili glumački dueti, a izvođači su se iskazali i u plesnim duetima. Uslijedili su buran pljesak i stajaće ovacije.

Autori i izvođači
Luka Rončević, Clara Višić, Gabrijela Babić, Zvonimir Materljan, Eduard Nošaj, Matea Glavan, Deni Pezelj, Vid Gržalja, Isabella Hujić, Sanela Vidmar, Leo Kovačević, Ivan Maršić, Borna Čabrijan, Lorena Alitovski, Đani Shaqiri, Zdravko Mamula, Ines Jajčević, Oliver Landeka, Jan Šokčević, Leonardo Iličić, Monia Ambrić, Antonia Maršal, Andrej Janjatović, Goran Galogaža, Mila Čuljak, Valentina Lončarić, Jelena Lopatić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Damir Orlić, Helvecia Tomić, Nataša Bačić i Nataša Antulov (iz programa).

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *