Aktivizam, Nekategorizirano

Volonteri sagradili, volonteri će i obnoviti

vapnenica_crNošeni oduševljenjem što se hrvatskoj suhozidnoj baštini i službeno pridaje sve više pažnje i pozornosti, u Lokalnom volonterskom centru Brač pozivaju na, kako kažu, jednu gorkoslatku volontersku akciju.

Naime, radi se o obnovi vapnenice koju je u travnju prošle godine gradilo i sagradilo preko stotinu volontera sa svih strana svijeta, na Mlatinjem brdu poviše Pučišća.

– Sjatila se sva sila volontera, što djece, što mladih, što starijih – s otoka, iz Francuske, Njemačke, Malezije, Velike Britanije. Rijetki od njih su uživo vidjeli gradnju vapnenice u vrijeme kada se ona još aktivno gradila za preživljavanje, pa je ovo bila zaista jedinstvena prilika da se ovo znanje posvjedoči i u praksi primjeni – ističu u Centru, a treba napomenuti kako je u izgradnji sudjelovao i glazbenik Darko Rundek.

Projekt gradnje pušičke vapnenice, “Japnenica – kako su gradili naši stari”,  pokrenula je udruga “Zemlja za nas” te ga prijavila na natječaj za otočne udruge kojega je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja. Projekt je prošao, sredstva su dobili, no, kada su shvatili koliko košta gradnja, entuzijazam je splasnuo. U projekt se uključila ravnateljica Osnovne škole u Pučišćima te su angažirali majstora iz mjesta koji je im je pomagao i radom i savjetima.

– Bračka je vapnenica građena gotovo tri tjedna, a simbolično je i zapaljena po završetku gradnje. No, vapnenica je tijekom ljeta nasilno srušena. Ovaj neobjašnjivi čin i danas nije razrješen, ali to ne sprječava organizatore da vapnenicu obnove i još jednom podignu u punom sjaju. Pozivamo vas da se u velikom broju odazovete ovoj akciji i odate počast desetljećima, ali i stoljećima krvavog rada i truda naših predaka, koji su gradnjom i paljenjem vapnenica prehranjivali svoje obitelji – ističu u Volonterskom centru.

Akcija obnove vapnenice počinje 10. ožujka te će trajati do 18. ožujka, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem OBRASCA.

Volonterima će biti osiguran prijevoz od Pučišća do lokacije vapnenice, kao i topli obrok. Moguće je kampiranje na lokaciji u vlastitim šatorima, a lokalni iznajmljivači omogućuju smještaj za 10 eura po osobi i noćenju.

Za više informacija možete se obratiti na mail lvc.brac@gmail.com. Sva događanja i akcije na dalmatinskim otocima možete pratiti na stranici Pokret otoka, proizašloj iz projekta “More mogućnosti” kojega je provodila Udruga za promicanje zdravog života “Buđenje”, a koji je bio financiran iz fondova Europske unije.

Maja Celing Celić