Nekategorizirano, Svijet

WEF: Žene još 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost

Svjetski ekonomski forum (WEF), Davos, EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u plaćama i sudjelovanju u radnoj snazi usporeni su u prošloj godini do te mjere da žene još sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost, upozorio je Svjetski ekonomski forum (WEF).

Statistike su još prije godinu dana prognozirale da bi se gospodarski jaz između spolova mogao izjednačiti za 118 godina, no napredak je usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama diljem svijeta, istaknula je švicarska neprofitna organizacija WEF u godišnjem indeksu ravnopravnosti spolova, prensoi HINA.

Član izvršnog odbora WEF-a Saadia Zahidi u priopćenju navodi da prognoze odražavaju trenutno stanje napretka i služe kao poziv na akciju.

Island i Finska zauzeli su najviše mjesto među 144 zemlje u kojima je mjeren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, gospodarskim mogućnostima i političkom sudjelovanju.

Slijede Norveška i Švedska, a nakon njih je Ruanda koja je poboljšala ekonomsko sudjelovanje i jednakost dohotka te ima najveći udio žena parlamentaraca u svijetu, navodi WEF. Na dnu ljestvice su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran.

Jaz u političkoj uključenosti, navodi se u izvješću, posebice je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama koje bi uskoro mogle izabrati prvu predsjednicu države, s obzirom da u većini anketa Hillary Clinton vodi ispred republikanskog kandidata Donalda Trumpa.