EHO, Nekategorizirano

WWF: Međunarodna komisija za očuvanje atlanskih tuna i dalje bez odgovora na prekomjerni izlov

Foto: EPA

– Nakon osam dana žestokih pregovora, EU i 50 zemalja koje su uključene u ribolov tune, a koje su ujedno i članice Međunarodne komisije za očuvanje atlantskih tuna (ICCAT) koja je u Dubrovniku održala sastanak, napustit će Hrvatsku bez prihvaćanja mjera za zaustavljanje goleme protuzakonite trgovine plavoperajnom tunom i prekomjernog izlova tropske tune, izvijestila je u utorak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature-WWF), prenosi Hina.

Iz WWF-a su istaknuli kako se ponovno nije uvela stroža zabrana sakaćenja morskih pasa radi peraja čime se ta vrsta dovela u još veću opasnost te su snažno osudili neodgovornu odluku ICCAT-a koji i dalje, kako tvrde iz WWF-a, “dopušta iscrpljivanje vrijednih ribljih stokova u korist privatnih, pa čak i kriminalnih interesa”.

Voditelj globalnog programa za tune u WWF-u Alessandro Buzzi izjavio je kako je “neuspjeh ICCAT-a da pronađe jedinstven i snažan odgovor protiv zločinačkih i neodrživih aktivnosti u izlovu tuna, u najmanju ruku, žalostan”.

“Rezultat odluka na toj konferenciji je takav da će kompanije koje se bave ribolovom ostati slobodne u nastavku krijumčarenja velikih količina neprijavljene tune, provoditi aktivnosti koje podupiru zločinačke mreže i ugrožavaju stokove tune na račun sigurnosti potrošača”, ustvrdio je Buzzi.

U WWF-u su naglasili kako bi odluka o zanemarivanju znanstvenog savjeta i odgađanju bilo kakve aktivnosti za rješavanje prekomjernog izlova žutoperajne tune i već ugrožene velikooke tune, mogla ozbiljno dovesti u opasnost oporavak tih vrsta. Smatraju da je vrlo razočaravajuće vidjeti da nema ozbiljne političke volje koja bi jamčila potpunu zakonitost i održivost ribolova.

“Izvorni prijedlog EU-a za jačim planom upravljanja, koji bi uključio neke nove mjere fleksibilnosti, uz istovremeno osiguravanje oporavka vrsta i povećane kontrole, snažno je potkopan od ICCAT-a i zemalja članica s južnog i istočnog Sredozemlja. WWF ne podržava konačni sporazum koji sada uključuje fleksibilnost bez jačanja kontrole, jer to neće doprinijeti boljoj provedbi zakonitosti niti održivosti. Potreba za takvim mjerama nedavno je naglašena istragom o nezakonitoj trgovini plavoperajnom tunom koja je otkrila međunarodnu operaciju u vrijednosti većoj od 12 milijuna eura godišnje i uključivala španjolske tvrtke, francuske i talijanske luke i farme plavoperajne tune na Malti”, istaknuo je u priopćenju WWF.

Voditelj programa za more u WWF Adriji Danijel Kanski rekao je da se u posljednjih nekoliko godina stok plavoperajne atlantske tune u Sredozemnom moru počeo vidno oporavljati, ali se ovakvim političkim odlukama dovodi u pitanje nastavak priče koja je trebala biti primjer dobre prakse u upravljanju ribarstvom na globalnoj razini.

WWF Adria već četiri godine provodi projekt Fish Forward, čiji je cilj osvijestiti kupce i poslovni sektor o važnosti njihovog održivog odabira proizvoda iz ribarstva.