Aktualno, Nekategorizirano

ZagrebDox: Više od 120 gostiju na ovogodišnjem festivalu

zagrebdoxMeđunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, otvorio je u nedjelju navečer film “Preko svih granica”, u Kaptol Boutique Cinema gdje ga je  pozdravila njegova redateljica Marta Prus, jedna od više od 120 gostiju koliko će ih ove godine posjetiti zagrebački festival.

Film, već prikazan na važnim svjetskim filmskim festivalima poput IDFA-e, prikazuje zahtjevan i katkad okrutan svijet profesionalnog sporta kroz priču o ruskoj gimnastičarki koja se priprema za Olimpijadu u Brazilu.

“Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka!” – riječi su kojima se jedan od trenera obraća dvadesetogodišnjoj atletičarki koja će predstavljati Rusiju u ritmičkoj gimnastici. Nakon osvajanja olimpijske medalje 2016. ona je odustala od sporta.

Osim poljske redateljice zagrebački festival u njegovom će 14. izdanju posjetiti više od 120 gostiju, predstavnika svjetske i hrvatske dokumentaristike.

Za festivalske nagrade, Velike pečate, natječe se 38 filmova – 21 film iz međunarodne i 17 iz regionalne konkurencije, koje će birati nekoliko žirija, među kojima prvi put i Žiri FIPRESCI-ja, Međunarodne federacije filmskih kritičara.

Jedan od gostiju ZagrebDoxa je i sirijski redatelj Talal Derki s filmom “O očevima i sinovima”, koji je na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, te poznata francuska dokumentaristica, snimateljica, montažerka i glumica Claire Simon, koja će svoj dokumentarni opus predstaviti u retrospektivnom programu i kroz produženu sesiju razgovora.

Među ostalim autorima koji će osobno predstaviti svoje filmove iz međunarodne konkurencije su Ziad Kalthoum, sirijski redatelj koji će govoriti o svom višestruko nagrađenom filmu “Okus cementa”.

Bit će tu i autorica Sophie Vučković, Zagrepčanka sa švedskom adresom koja predstavlja film “Kameleoni”, dok će litavski redatelj Arunas Matelis raspravljati o svom filmu “Prekrasni gubitnici”.

Ieva Ozolina predstavit će se filmom “Mamina jednadžba”, koji je ta latvijska redateljica i dobitnica posebne nagrade žirija za debitante na IDFA-i razvijala prošle godine na radionici ZagredDox Pro.

Od hrvatskih autora na festivalu tu su Damian Nenadić s filmom “Dani ludila” i Jadranka Cicvarić Šiftar i Senad Zemunović s filmom “Josipa, volim te” u regionalnoj konkurenciji.

Bojana Burnać sudjeluje u programu Stanje stvari s filmom “Moj život bez zraka”, Višnja Skorin i Katarina Boticeli obilježit će Kontroverzni dox filmom “Crna ovca bistrička”, a u posebnom programu U fokusu: Nova Europa diskutirat dva filma su hrvatska rada, Arijane Lekić-Fridrih (“Ispočetka) i Zdenka Jurlija (“Dom”).

Istaknuti hrvatski dokumentarist Boris Poljak predsjedava ovogodišnjim međunarodnim žirijem, a svoj rad približit će publici u autorskoj večeri.

S publikom će se, od autora iz regionalne konkurencije, susresti beogradska redateljica Mila Turajlić, čiji je film “Druga strana svega” na IDFA-i osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, češki redatelj Jan Gebert s filmom “U slučaju rata”, koji se 2016. razvijao na radionici ZagrebDox Pro, a prikazuje se u Zagrebu neposredno nakon svjetske premijere na Berlinaleu, mađarska redateljica i montažerka Bernadett Tuza-Ritter (“Zarobljena žena”), bugarski redatelj, romanopisac i dramatičar Georgi Tenev (“Simon protiv straha”), višestruko nagrađivani srpski redatelj Boris Mitić (“Slatko od Ništa”).

Priliku da predstave svoj film imat će i slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (“Playing Men”), makedonski redatelj Ilija Cvetkovski (“S ljubavlju”), nagrađivana kosovska redateljica Krasniqi Kaltrina (“Sarabanda”), talijanski redatelj Giovanni Totaro (“Sretna zima”), sarajevski redatelj i TV urednik Sead Kreševljaković (“Neprijatelji”), redateljski dvojac iz Sarajeva Sabrina Hulusić i Nejra Latić a BegovićĆorić (“Undercovered”), austrijski redatelj Bernard Braunstein (“Vježbanje razgovora”), srpski redatelj Marko Cvejić (“Radnička klasa odlazi u raj”) i austrijski redatelj Christian Tod (“Društvo besplatnog ručka”).

Iz programa Biografski dox predstavit će se danska redateljica Eva Mulvad, koja će na platformi ZagrebDox Pro iznijeti studiju slučaja o svom posljednjem dokumentarcu “Moderni muškarac”, koji se prikazuje na ZagrebDoxu.

U programu Stanje stvari razgovarat će se o filmu “Mrtvi magarci ne boje se hijena” s autorom filma, švedskim redateljem Joakimom Demmerom, dok će bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović predstaviti programu Happy Dox film “Svuda”.

Iz programa Teen Dox u Zagreb stižu dva autora: egipatski redatelj Mohamed Siam (“Amal”) i švedski redatelj Mats Agren (“Miranda, političarka u nastajanju”), a iz ovogodišnjeg novog programa, U fokusu: Nova Europa, Anna Dumitrescu, redateljica filma “Lica, rumunjska priča”.

Na Platformi ZagrebDoXXL predstavit će se Restartova škola dokumentarnog filma i razgovarati s predavačima i mentorima škole Nebojšom Slijepčevićem i Dinkom Radonić te polaznicima.

U okviru festivala do 4. ožujka prikazati će se oko 130 filmova u 14 programa. (Hina)