Nekategorizirano, Stajališta

Zelena akcija: hrvatski sustav gospodarenja otpadom među najgorima u EU

foto HINA / Zelena akcija / mm

Zelena akcija (ZA) zahtijeva da se odustane od zastarjelog koncepta regionalnih centara miješanog otpada, spaljivanja koje šteti okolišu, a donosi veliki trošak, te predlaže sustav smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada.

Ocijenivši sustav jednim od najgorih u Europskoj uniji, udruga je u petak podsjetila da je u lipnju u javnu raspravu uputila prijedlog Plana gospodarenja otpadom RH 2016.-2022., koji bi unaprijedio sustav i u značajnoj mjeri isključio koncept regionalnih centara, a usmjerio sredstva u lokalne sustave prilagođene građanima i ciljevima recikliranja.

“Umjesto zatražene mjere, Ministarstvo je unazadilo prijedlog i negativno ga izmijenilo. U izgradnju regionalnih centara ulaže se duplo više nego u lipanjskom prijedlogu Plana na štetu prioritetnih mjera. Za vozila i opremu za odvojeno sakupljanje predviđeno je 290 milijuna kuna manje, centre za ponovnu uporabu 95 milijuna manje, za kućno kompostiranje 20 milijuna manje, zbrinjavanje morskog otpada 7,5 milijuna manje, itd”, naglasili su u priopćenju.

U priopćenju su istaknuli da je hrvatski sustav gospodarenja otpadom među najgorima u EU jer se na odlagališta odlaže 83 posto komunalnog otpada, a odvajanje građanima nije dostupno niti isplativo, što rezultira sa samo 17 posto recikliranog otpada.

“Prijedlog Plana propisuje brojne kvalitetne mjere koje idu ka ostvarenju ciljeva recikliranja 60 posto otpada. Međutim, financijska struktura prijedloga Plana ne odgovara mjerama. Polovica ukupno predviđenih sredstava izdvaja se za regionalne centre koji koče razvoj sustava recikliranja”, ističu Zeleni i upozoravaju da takvim pristupom neće doći do temeljitih promjena, što bi uskoro moglo stići na naplatu i kaznom EU zbog neispunjenja ciljeva.

“Nad Hrvatskom se zbog kašnjenja s Planom provodi postupak povrede prava EU te nam prijeti gubitak 475 milijuna eura ukoliko se Plan ne donese do kraja godine. I Europska komisija je upozorila na to, te se dopisom kritički osvrnula na koncept megalomanskih regionalnih centara”, poručila je Zelena akcija. (Hina)