Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Želimo poticati solidarnost među dionicima i prema trećem sektoru

Jaglaci i korisnici COOR-a VTC nakon posjeta orahovačkom gradskom muzeju

Zaklada Slagalica pokrenula je novi on-line alat za prikupljanje sredstava za organizacije civilnog društva Slavonije i Baranje. Doniraj.org  je namijenjen lokalnim, organizacijama i omogućava relativno brzo i transparentno prikupljanje sredstava za provedbu aktivnosti koje potiču razvoj zajednice.

Na Doniraj.org se nalaze prve tri kampanje, tri udruge iz tri županije, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske. To su kampanje Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac iz Orahovice, Udruge za mlade “Stup” iz Brodskog Stupnika te Projekta građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira.

– Svaka akcija je posebna i drugačija. Jaglaci će prikupljati sredstva za nabavu dvije sprave za vježbanje na otvorenom za osobe s invaliditetom u Orahovici, mladi iz Stupa žele obnoviti staro dječje igralište u Brodskom Stupniku, a članovi P.G.D.I. iz Belog Manastira će osnovati prvu zakladu za mlade koji izlaze iz udomiteljskog sustava u Baranji – pojašnjava Julijana Tešija iz Zaklade Slagalica.

Sve aktivnosti na platformi prati Zaklada Slagalica koja je pokrenula ovaj sustav i sudjelovala u pripremi akcija za ovaj prvi krug kampanja. Svaka kampanja traje 30 dana, a ovaj prvi krug traje do 26. svibnja 2017.

– Podržati lokalne inicijative je iznimno važno jer na taj način građani sudjeluju zajedno s udrugama u pozitivnim promjenama u svojoj zajednici. Ovaj je alat namijenjen malim udrugama, javnim institucijama i tvrtkama, a njime želimo poticati solidarnost prema trećem sektoru, ali i među dionicima trećeg sektora. Jer, danas mala udruga može pomoći sličnoj takvoj, a već sutra, kada se nađe u istoj situaciji, može očekivati jednaku pomoć. Slavonija je područje od posebnog interesa gdje su resursi manji, manje je tvrtki, građani su u nepovoljnijem položaju, veća je nezaposlenost te ovime želimo pridonijeti razvoju Slavonije – ističe Tešija.

Ove tri vrijedne inicijative nalaze se na stranici Doniraj.org koja omogućava jednostavan pregled kampanja i on-line doniranje. Iznos koji će građani donirati se može odmah vidjeti na stranici, a donatori će zaprimiti potvrdu na svom e-mailu koju mogu iskoristiti za oslobađanje od poreza na kraju godine.

– Svaka udruga definira iznos koji joj je potreban za kampanju. Već imamo pripremljene iduće tri kampanje, a pozivamo i druge udruge s područja pet slavonskobaranjskih županija da nam se jave sa svojim prijedlozima i idejama koje ćemo zajedno razraditi te im pokušati pomoći na ovaj način. Poziv je stalno otvoren – poziva Tešija.

Doniraj.org je pokrenut u sklopu projekta IPA 2012 „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ koji provodi Zaklada Slagalica u suradnji s partnerskim udrugama Odraz iz Zagreba i P.G.D.I. iz Belog Manastira uz financijsku podršku Europske unije i sufinanciranje od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Maja Celing Celić