Aktualno, Nekategorizirano

Znanstveno-književni skup “Feminizam i kultura straha”

MJZ_crPozivamo vas na sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem “Feminizam i kultura straha”, koji će se održati u sklopu 11. dana Marije Jurić Zagorke 24. i 25. studenog 2017. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

Ove godine, kao i svake dosad, bavit ćemo se istraživanjem Zagorkina života i stvaralaštva te rodne tematike, a uz krovnu temu raspravu  ćemo posvetiti i ovogodišnjoj nosivoj temi skupa koja je uvijek potaknuta aktualnim društvenim, kulturnim, političkim i ekonomskim okolnostima. Ove je godine ta tema Feminizam i kultura straha.

U 2017. godini obilježavamo 60. godinu od smrti Marije Jurić Zagorke. Njezin životni i stvaralački put bio je težak. Nerijetko su na njemu stajale prijetnje i ucjene, ali Zagorka je uvijek pronalazila način da borbom i aktivizmom pridonese dobrobiti društva, u jednakoj mjeri za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, dvije Jugoslavije i NDH.

Okružena pokušajima da je se ustraši – nikada sigurna, uvijek na rubu egzistencije i političke (ne)prihvaćenosti – Marija Jurić Zagorka hrabro je (za)pis(iv)ala žensku povijest koja joj je poslužila kao alat za borbu za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Više o ovom znanstveno-književnom skupu možete pronaći OVDJE.