Intervjui, Nekategorizirano

Eugen Jakovčić: Rasvijetlili smo Uzdolje

eugen_crRazgovarala: Ana Brakus, Novosti

Documenta je uoči obljetnice Oluje podnijela Državnom odvjetništvu RH prijavu za zločine počinjene tokom i nakon akcije Oluja u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima. Na konferenciji za medije pokušali su vas utišati?

Koliko god mi šutjeli i ušutkavali, činjenice su porazne. Pravosudne institucije ove zemlje i 22 godine nakon zločina počinjenih tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja nemaju volje procesuirati odgovorne pripadnike Hrvatske vojske za ubojstva hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u ovom konkretnom slučaju osmero nedužnih i nemoćnih starica i staraca iz Uzdolja kraj Knina. Nadležna državna odvjetništva svih ovih godina podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli tek dvije pravomoćne presude za ratne zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Samo jedna od dvije spomenute presude je osuđujuća: sedam godina zatvora za ubojstvo bračnog para i ratnog zarobljenika.

Javno vam se zaprijetilo i podizanjem kaznene prijave zbog lažnog prijavljivanja?

Državni odvjetnik postupa po kaznenoj prijavi i utvrđuje njenu osnovanost pa prema tome i posljedice za sve one koji to čine lažno, stoga bih na mjestu onih koji nam javno prijete kaznenim prijavama bio oprezan. Iza podnošenja naše prijave stoje višegodišnji trud i znanje u vezi istraživanja i prikupljanja činjenica koje se tiču ratnih zločina. Mi ćemo s takvom praksom nastaviti i dalje, neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja i žrtava ratnih zločina. Konkretan zločin o kojem govori naša prijava je do te mjere činjenično rasvijetljen u istrazi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izjavama svjedoka, a evo sada i u našoj kaznenoj prijavi, da je nejasno što to priječi DORH da krene u aktivniju fazu postupka.

Kako komentirate ovogodišnje obilježavanje obljetnice Oluje?

Kao nepotrebno i politički jeftino bildanje nacionalističkih mišića od strane Hrvatske i Srbije, bez iskrene želje da se progovori o teškim sudbinama koje su u tako kratkom periodu, od 1991. do 1995., prošle stotine naših sugrađana, bivajući preko noći prognani iz vlastitih domova i ubijani u teškim zločinima samo zato što su bili Hrvati ili Srbi.