Intervjui, Nekategorizirano

Ferić: Želja za pisanjem u trećoj dobi posve je prirodna – to je sinteza životnih iskustava

Zoran Ferić (foto: VBZ)

U 2021. – Godini čitanja, umjetnička organizacija Binocular teatar organizirala je i provela program besplatnih webinara književne kulture za građane starije od 54 godine. Webinari su se održavali pod vodstvom trojice poznatih hrvatskih književnika – Nenada Stipanića, Ede Popovića i Zorana Ferić, a izazvali su ogroman interes. Kako im je bilo, doznali smo u razgovoru s polaznicima i jednim od voditelja – književnikom Zoranom Ferićem.

Autor Petra Švarc, Moje vrijeme 

Webinari su dio projekta “Kulturiraj se online – online filmske radionice i audioknjige” ugovorenog za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Umjetnost i kultura online. Kako nam je ispričao voditelj projekta, Borna Armanini, webinari su se održavali od lipnja ove godine, a kroz njih je prošlo više od 70 polaznika, mahom umirovljenika iz raznih dijelova Hrvatske.

U nastavku projekta “Kulturiraj se online“, bit će objavljene tri audio knjige spomenutih autora, a uskoro slijede i webinari filmskog pisanja koje će voditi redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Arsen Ostojić.

“Mnogi naši polaznici, zadovoljni sadržajem i načinom rada na radionicama i webinarima, nerijetko se priključuju i našim drugim programima. Tako su polaznici književnih webinara već najavili svoje sudjelovanje na filmskim radionicama, gdje će otkrivati tajne pisanja scenarija”, s veseljem otkriva Borna Armanini.

Novi vidici
Jedna od takvih polaznica je gospođa Snježana Štefulinac koja je vjerna korisnica Binocularovih sadržaja – od radionice glume, preko treninga Tai-Chija, pa do književnih webinara – uvijek je redovita, aktivna i angažirana jer joj, kaže, ovi sadržaji kvalitetno ispunjavaju umirovljeničke dane.

Posebno joj odgovara online način rada, budući da tako može sudjelovati ma gdje se nalazila. Trenutno boravi u Kostreni pored Rijeke, a uskoro se vraća u Zagreb, gdje će prezimiti i učiti o pisanju za film. Književni webinar ju je oduševio – i sadržajem, ali i načinom rada voditelja.

“Ovi webinari otvorili su mi neke nove vidike. Znate, imam prijateljice koje su također u mirovini, ali nemaju volje nizašto. Svoju pasivnost pravdaju pandemijom koronavirusa, sve im je monotono i dosadno. A to je velika šteta jer danas zbilja ima toliko mnogo izbora. Kažu kako ne žele obavezu, pa ni ovakvu. Jednostavno, ljudi se u mirovini previše opuste i postanu pasivni, a to nikako nije dobro. Meni je zbog toga žao i često ih potičem da mi se pridruže. Tko zna, možda jednoga dana i budu”, kaže gospođa Snježana.

Pisanje kao svjedočanstvo vremena
Otkriva kako je pisanje za nju nešto posve novo. “Nisam nikada bila u tim vodama, nikada nisam ni mislila da bih mogla pisati. Ali, kada sam svoje misli počela stavljati na papir, sam proces me oduševio jer vidim da sam živa i da postojim. Znate, ja sam preživjela rat u Osijeku i tada sam shvatila što je doista važno u životu, ako ostaneš živ. Jako su važne fotografije, one ne dozvoljavaju da budeš izbrisan. Ili pak nešto napisano, da imaš ako te jednog dana unuci pitaju.”

Gospođa Štefulinac savjetuje svima da što više zapisuju, makar i ono što im se naizgled čini nevažnim jer sve su to, poručuje, svjedočanstva o jednom životu. “Jednoga dana kada se tim napisanim riječima vratite, kada ih pročitate nekoj bliskoj osobi, one će postati još dragocjenije. One u sebi nose toplinu, sve emocije koje ste proživjeli. Tako vaša prošlost preživljava i svjedoči o nekim prošlim vremenima kojih više nema.”

Moja sugovornica slaže se s popularnom izrekom da u životu nikad nije kasno za nove stvari i njezine je zrele godine u tome ne obeshrabruju. “Još nisam napisala ništa puno, a ni bog zna kako kvalitetno, ali ono što sam zapisala meni je važno. Dva sam tjedna razmišljala o čemu bih uopće pisala, a onda sam, u razgovoru s unukom, na papir prenijela neke detalje iz svoje mladosti, jedan komadić života.”

Cjelokupan tekst pročitajte na stranici mojevrijeme.hr

……………………………………………………………………………………………………………………………

Prilog je objavljen je u sklopu projekta “’Novo vrijeme – Povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I. Nositelj projekta je Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu.