EHO, Nekategorizirano

Autonomna ženska kuća Zagreb: Tijekom pandemije za trećinu žena nasilje učestalije

foto FaH/ Damir SENČAR

Podaci istraživanja Autonomne ženske kuće Zagreb pokazuju da je za trećinu žena u vrijeme pandemije nasilje bilo učestalije i intenzivnije nego inače, izvijestili su u četvrtak iz AŽKZ, prenosi Hina..

Ujedinjeni narodi također govore o snažnom porastu svih oblika muškog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u vrijeme pandemije covid-19. Stoga, kažu u AŽKZ, možemo govoriti o “pandemiji u sjeni” kada govorimo o muškom nasilju protiv žena.

Iz AŽKZ su iznijele podatak da je svaka treća žena i djevojka preživjela fizičko ili seksualno nasilje tijekom intimnog sadašnjeg ili bivšeg partnera prisjećajući se na 22. rujna 1999. kad se dogodio masakr na zagrebačkom Općinskom sudu – dvije su žene brutalno likvidirane, samo zato što su obavljale svoj posao, treća je žena teško ranjena, a jedna žena je ubijena samo zato što je željela nastaviti život bez nasilja. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić brutalno je likvidirao svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Aktivistice AŽKZ-a podsjetile su na veliku važnost dosljedne i sveobuhvatne provedbe Istanbulske konvencije u svakodnevnoj praksi i radu. Konvencija ima svrhu efikasno štititi žene i njihovu djecu koje su preživjele muško nasilje, a počinitelje nasilja adekvatno i pravično sankcionirati.

“Ne treba zaboraviti da je muško nasilje nad ženama brutalan oblik diskriminacije žena u društvu. Neki bi uporno željeli da žena ostaje u ulozi ‘drugotne’.
Aktivistice AŽKZ-a to nikada neće dopustiti”, poručila je konzultantica AŽKZ-a Neva Toelle.