Intervjui, Nekategorizirano

Bogata Hrvatska knjižnica za slijepe

Ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe Karolina Zlatar Radigović i voditeljica odjela posudbe Jelena Lešaja/ Privatna arhiva

U povodu Godine čitanja razgovarali smo s ravnateljicom Hrvatske knjižnice za slijepe Karolinom Zlatar Radigović i voditeljicom odjela posudbe Jelenom Lešajom.

Tomislav Šovagović, Matica.hr/Inkluzija

Povijest Hrvatske knjižnice za slije­pe du­ga je točno stotinu godina. Doduše, ne traje u kontinuitetu, ali i zbog podatka da je knjižnica postojala od 1921. godine, u okviru Društva za izobražene slijepce, željeli smo predstaviti ustanovu smješte­nu na uglu dviju zagrebačkih adresa – Draško­viće­va 80 i Šenoina 34 – uz razgovor s rav­na­­teljicom Karoli­nom Zlatar Radigović i voditeljicom odjela posudbe Jelenom Lešajom.

Knjižnica ima 4000 zvučnih knjiga, 2400 knjiga i nota na brajici te 400 knjiga u prigodnim formatima
„Naša knjižnica jedina je takva knjižnica u Republici Hrvatskoj. Ima dva suosni­vača, Hrvatski savez slijepih i Ministarstvo kulture i medija, a ustanovom upravlja Upravno vijeće. Iako joj novija, neprekinuta povijest seže u sada već davnu 1965. godinu, knjižnica egzistira već više od 20 godina kao samostalna ustanova u kulturi na dobrobit svojih korisnika. Kroz predani rad djelatnika knjižnice i uz uspje­šan balans njezinog vodstva, ali i zbog svoje jedinstvenosti, tijekom tog razdob­lja nametnula su se mnoga važna pita­nja vezana uz rad knjižnice te su bile nužne i određene izmjene kako bi ona što kvali­tetnije funkcionirala. Uz dobru volju, ali i malo sreće, sve su poteškoće otklonje­ne u dogovoru s našim suosnivačima, ali i drugim institucijama poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo te Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek i broj­nih drugih koji su uvijek bili spremni za našu knjižnicu dati svoje znanje i podršku. Tako se Hrvatska knjižnica za slijepe uspjela nametnuti kao vodeća knjižnica kada su u pitanju i druge knjižnice koje se bave uslugama koje uključuju proizvodnju i nabavu knjižnične građe u pristupač­nim formatima u svrhu pružanja knjižnične usluge osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati standardizirani tisak“, upo­znala nas je ravnateljica Karolina Zlatar Radigović, koja je 1. prosinca prošle godi­ne tu dužnost preuzela upravo od Jelene Lešaje.

………………………………………………………………..

Tekst je objavljen u okviru projekta “Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Nositelj projekta je Matica hrvatska, a partneri su Udruga Pragma i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.393.707,02 kuna.

Cilj projekta je unaprjeđenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama edukacijom novinara i proizvodnjom medijskih sadržaja, s naglaskom na socijalnu uključenost kroz kulturu. Projektom je predviđen redoviti prilog dvotjednika Vijenac pod naslovom Inkluzija, u sklopu kojega će tijekom 24 mjeseca biti objavljeno ukupno 1320 kartica teksta.