Nekategorizirano, Rad udruga

Civilni sektor se urušava i marginalizira

Izvor i foto HINA, na slici: predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.
Izvor i foto HINA, na slici: predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

Iz Regionalne organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) Karlovac u nedjelju su ocijenili zabrinjavajućim stanje u civilnom sektoru koji se marginalizira i urušava, a otvorili su i pitanje stručnosti povjerenstava za evaluaciju projekta na natječajima lokalnih samouprava.

U priopćenju podsjećaju kako je prošlogodišnjom vladinom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro propisano da za evaluaciju projekata budu zadužene stručne osobe, a, ako ih lokalne sredine nemaju, trebaju platiti uslugu osoba s certifikatom evaluatora. Njihovu stručnost, međutim, ne određuju načelnici, gradonačelnici i drugi lokalni moćnici, već za posao evaluacije mogu biti angažirane samo one osobe koje imaju certifikat evaluatora, dodaju.

Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić smatra da je došlo vrijeme da civilni sektor organizira civilni nadzor nad radom (ne)stručnih povjerenstva, a umjesto toga, kaže, očigledno je da su političke strukture počele nadzirati civilni sektor.

“U Hrvatskoj se nameću neka rješenja iz Europske unije, kao nužnost osnivanja ‘umbrella’ organizacija, kako bi se pod zajedničkim kišobranom lakše kontrolirao civilni sektor. Možda je to u redu, ne želim to sada polemizirati, ali nikako nije prihvatljiv način da se udruge uopće ne pitaju nego po Hrvatskoj hodočaste EU koordinatori za pojedina područja civilnog sektora. Smatramo da ni Vlada ni Ured za udruge za to ne znaju, a ako ipak znaju i toleriraju, tada moramo zaključiti da im je cilj da se civilni sektor stavi pod potpuni nadzor”, navodi Tomšić.

Upozorava da u sektoru zaštite potrošača to znači da ni nacionalni niti lokalni moćnici ne žele informirane i educirane potrošače, ne poštuju Zakon o zaštiti potrošača i ne provode Nacionalni program zaštite potrošača što je “protuustavno i opasno” u borbi kapitala i čovjeka.

Ozbiljnija sredstva za zaštitu potrošača odobrili su jedino Zagreb (146.000 kuna), Karlovac, (dvadeset tisuća kuna) i Međimurska županija (deset tisuća kuna) i to kao jedine sredine koje su organizirale natječaje za udruge za zaštitu potrošača.

Predsjednik ROZP-a naglašava da javnost mora znati da nijedan od odbijenih projekta ROZP-a i njenih članica nije odbačen kao nekvalitetan, već iz formalnih razloga, jer udruga “ne djeluje na području lokalne samouprave”, što je, kaže, samo izgovor. Čak i ako je projekt odobren nerijetko se tražena sredstva smanje, bez ikakvog obrazloženja, za čak 90 posto, dodaje.