EHO, Inicijative, Nekategorizirano

Predsjednica pozvala premijera da primi udrugu Blokirani

foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Predsjednice Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da primi predstavnike udruge Blokirani kako bi se pridonijelo rješenju problema više od 300.000 blokiranih građana, s vrlo teškim posljedicama na brojne obitelji, što se negativno odražava i na demografsko stanje Hrvatske, prenosi Hina.

“Držim kako je krajnje vrijeme da se rješenju tog problema, koji ima vrlo velike socijalne, demografske, zdravstvene i druge posljedice na brojne naše građane, a u dogledno vrijeme može imati i nezanemarive političke posljedice, s krajnjom ozbiljnošću posveti najveća moguća pozornost”, navodi predsjednica u pismu premijeru i Vladi, koje je objavila udruga Blokirani na svojoj internetskoj stranici.

Predsjednica Republike, koja se već nekoliko puta sastajala s izaslanstvom Blokiranih, smatra da bi njihov prijem u Vladi bio korak koji bi bitno pridonio rješenju velikog društvenog problema blokiranih građana.

“Riječ je o više od 300.000 blokiranih, s vrlo teškim posljedicama za brojne obitelji, što se vrlo negativno odražava i na naše demografsko stanje, koje se iz dana u dan pogoršava, uz ostalo i zbog toga što mnogi hrvatski državljani rješenje blokada i ovrha svojih računa vide u odlasku iz Hrvatske. Unatoč tomu, cjelovito rješenje neprestance se odgađa”, navodi Grabar-Kitarović u pismu.

Ovih je dana, kaže, primila dopis u kojem Blokirani izražavaju uvjerenost da se rješenje njihova problema opstruira na razne načine, uz ostalo spregom struktura unutar državne administracije i financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja, samo kako bi se što dulje financijski iscrpljivalo dužnike.

Predlaže da se predstavnike Blokiranih ponovno uključi u radnu skupinu za izradu prijedloga Ovršnog zakona te navodi kako je ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću ponovno uputila prijedlog mjera koje su izradili Blokirani.

Predsjednica upozorava kako su u udruzi izrazito nezadovoljni najavljenim prijedlogom Vlade o “prisilnom stečaju, koji bi po službenoj dužnosti provodila FINA nad dužnicima s dugom do 20.000 kuna, a kojim se predviđa i prisilna ovrha nekretnina”.

Na težinu toga problema, kaže, upozorava od početka svojega mandata, pa je sa ciljem nalaženja odgovarajućih rješenja organizirala 19. lipnja 2017. zajedno s udrugom Blokirani okrugli stol “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran”, a 7. ožujka ove godine primila predstavnike udruge.