EHO, Nekategorizirano

Crna Gora usvojila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu

Foto: Queer Montenegro/Facebook
Foto: Queer Montenegro/Facebook

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog zakona o životnom partnerstvu. Prijedlog zakona, kažu iz LGBT organizacija koje su na njemu radile, u skladu je s europskim propisima ali i potrebama crnogorske LGBT zajednice, prenosi Crol.hr.

Usvajanjem ovakvog Prijedloga zakona Vlada je istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da usvajanjem tog zakona u Skupštini pokažu da brane interese svih građana Crne Gore bez obzira na različitosti, priopćeno je iz nevladinih organizacija Queer Montenegro i Juventas.

Predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegra Danijel Kalezić za portal VICE kazao je da je usvajanje Prijedloga zakona “ogromna i konkretna stvar”.

“Sedam godina velikog posla stoji iza ovoga, i ovo je veoma važna stvar. Međutim, ne smijemo zaboraviti da posao još uvijek nije završen, čeka nas glasanje u Parlamentu. Očekujemo da će sljedeće godine na prvom zasjedanju Skupštine Crne Gore zakon biti usvojen. Tada ćemo moći slaviti”, poručio je Kalezić.

U studenom je u Podgorici održan šesti Montenegro Pride

Dodaje da su organizacije Queer Montenegro i Juventas, koje su bile u radnoj skupini za pisanje zakona, zadovoljne konačnim rezultatom.

“Jutros smo vidjeli Prijedlog, tekst je unaprijeđen u odnosnu na Prijedlog zakona koji je sastavila radna skupina, i to nas je obradovalo. Zakon obuhvaća sva prava koja proističu iz bračnih zajednica, s tim što ne sadrži pravo na posvajanje djece. Zakonom su ispunjene ne samo međunarodne obaveze, već i zahtjevi LGBT zajednice Crne Gore”, završno su poručili.