Intervjui, Nekategorizirano

Drago Hedl: Ponuda za mito ponižavajuća je baš kao i prijetnje

hedl_crNagrađivanog novinara i književnika Dragu Hedla, s namjerom da ga spriječi u objavljivanju istraživačkog specijala o njegovim poslovnim malverzacijama, HDZ-ovac Franjo Lucić pokušao podmititi. Naš je sugovornik snimku razgovora, baš kao i istraživački specijal, objavio.

Razgovarala: Ana Brakus, Novosti

Njegovim hrabrim činom gotovo nitko nije bio iznenađen. Osim možda Franje Lucića. Riječ je, ipak, o posljednjem u nizu hrabrih i odvažnih poteza koje je Drago Hedl u svojoj višedesetljetnoj novinarskoj karijeri povukao. S dobitnikom brojnih priznanja za novinarski, književni i ljudskopravaški rad razgovarali smo o tom iskustvu, ali i o njegovom književnom radu.

Malo ljudi vjeruje da je Franjo Lucić, donedavni predsjednik HDZ-a Požeško-slavonske županije, samostalno odlučio dati ostavku na sve stranačke funkcije, a još je manje onih koji vjeruju da je riječ o najsiromašnijem saborskom zastupniku. Unatoč vašim otkrićima i pokušaju podmićivanja kako ih ne biste objavili, Lucić na toj funkciji, za sada, ostaje. Mislite li da će se to promijeniti?

Uvjeren sam da je Luciću iz vrha stranke rečeno da se povuče. Previše on voli političku moć da bi tek tako odstupio. Upravo mu je ta politička moć omogućila da radi sve što je radio, uključujući i to da su njegove tvrtke podizale povlaštene, subvencionirane kredite kojima je gradio apartmane na moru. Apartmani su izgrađeni i prodani, a radnici Tofrada i Tofrado bačvarije, Lucićevih tvrtki, ostali su na cesti. Među njima i brojni branitelji. Jedan od njih, izgubivši egzistenciju, počinio je, nažalost, samoubojstvo. Zbog toga nitko nije podignuo šator. U HDZ-u su, naravno, znali za sve što Lucić radi. Ako nikako drugačije, morali su znati jer su kopije kaznenih prijava odlazile i u središnjicu stranke. Ali Lucić je dobivao izbore, a kada dobivaš izbore, možeš što te je volja. Da nije bilo te Lucićeve ponude kojom je mitom htio zaustaviti novinski tekst, siguran sam da mu se ništa ne bi dogodilo. Sve ono što sam napisao u tri nastavka istraživačkog specijala u Telegramu, a što je neusporedivo gore od pokušaja podmićivanja, ne bi ga nagnalo na ostavku. Ovo s podmićivanjem izazvalo je veliku buru jer to je, koliko znam, prvi put da je netko pokušao podmititi novinara i da je to snimljeno.

Doduše, ‘u onom’ HDZ-u platili su Thompsonu da ne pjeva na skupovima političkih suparnika tijekom kampanje. Lucić je tu formulu samo malo preuredio pa je u ‘ovom HDZ-u’, vjerodostojnom, htio platiti novinaru da ne piše.

Vrh HDZ-a, odnosno Vlade šutke je istrpio nekoliko dana neugode i sada idu dalje. Premijer Andrej Plenković još jednom nije impresioniran – jeste li očekivali drugačiju reakciju?

Odmah kada je afera s pokušajem podmićivanja pukla, zamolio sam da netko iz vrha stranke to komentira. Do danas ne samo da nisu odgovorili meni, nego nije bilo nikakve reakcije, uopće. Od sto glasa glasa čuti nije. Potpuni muk. Misle valjda kako je Lucićeva ostavka na sve stranačke funkcije dovoljna i da je time slučaj riješen. Ali sjetite se donekle sličnog slučaja zastupnika SDP-a, bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

Iz vrha HDZ-a tada je svatko tko je držao do sebe javno osudio njegov čin i na Sabu se bacio kamenom.

Sabo je bio izložen prekomjernom granatiranju. Gađali su ga sa svih strana, iz svih oružja i oruđa, a ‘institucije sustava’ radile su kao nikada do tada. Ekspresna optužnica, munjevito suđenje, a i Vrhovni je sud djelovao brzinom svjetlosti kada je potvrdio prvostupanjsku presudu. I dok se Sabo okrenuo, već je bio u zatvoru. Vidjet ćemo kako će ‘institucije sustava’ djelovati sada.

Sa sudskim progonom zbog vlastitog rada imate iskustva. Mislite li da bi se takvo što moglo dogoditi i nakon ove serije istraživačkih tekstova?

Ne bi to bilo ništa neobično. Lucić već prijeti tužbama za klevetu, a možda se sjeti da bi me mogao tužiti i za snimanje našeg razgovora bez njegova znanja i dopuštenja. Ovo drugo je nezgodnije, može se završiti u zatvoru.

A možda mi se posreći: možda završim u Hrvatskom saboru poput Marije Budimir koja je, nakon što je tajno snimila Željka Sabu i snimku dala medijima, izabrana za saborsku zastupnicu.

Čudni su putevi Gospodnji. Pogotovo u Hrvatskoj.

Intervju u cijelosti pročitajte na portalu Novosti.