Hrvatska, Nekategorizirano

Sabor donio novi Zakon o pravobranitelju za djecu

Zagreb, 14.07.2017. - Sjednica Hrvatskog sabora, foto: Lana SLIVAR DOMINIĆ, Hina
Zagreb, 14.07.2017. – Sjednica Hrvatskog sabora, foto: Lana SLIVAR DOMINIĆ, Hina

Hrvatski sabor u petak je donio novi Zakon o pravobranitelju za djecu, budući da je dosadašnji zakon Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donijet običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika, prenosi Hina.

Da za donošenje zakona treba 76 glasova zastupnike je u petak podsjetio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a u konačnici, ruku za zakon dignuo je 81 zastupnik, 40 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Jedni cilj tog zakona je smjena sadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, opetovala je oporba do samog izglasavanja, dok su Vladini predstavnici danima ponavljali kako se u novom zakonu institut pravobraniteljice u sadržajnom smislu uređuje na način vrlo sličan onome u ukinutom.

“To je zakon za smjenu određene osobe, javnost ga već zove lex Klarić, u zakonu je sve naopako”, tvrdi Nada Turina Đurić (Glas). Na istom tragu razmišlja i Arsen Bauk (SDP) koji se, kaže, ne čudi HDZ-u, ali se nada da mu “ljestve neće držati” oni koji su do sada cijenili rad pravobraniteljice. Iako ih nije imenovao, očito je mislio na zastupnike HNS-a, partnere HDZ-a.

Amandmanima klubova saborske većine, koje je Vlada prihvatila, postupak izbora pravobranitelja iz Vlade ‘seli’ u Sabor. Parlament, naime, objavljuje javni poziv za izbor pravobranitelja, a matični Odbor za obitelj, mlade i sport mu na temelju pristiglih prijava predlaže najmanje dva kandidata. Spomenuti Odbor će najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, a to je 1. kolovoza ove godine, predložiti Saboru ta dva kandidata.

Sabor je u petak izglasao i Izmjene zakona o održivom gospodarenju otpadom, o elektroničkim komunikacijama, o zaštiti svjedoka, o osnivanju Agencije za ugljikovodike te Zakona o tržištu nafte i naftnih derivate.

Nisu izabrani ustavni suci

Nije izabrao tri suca Ustavnog suda, niti osnovao istražno povjerenstvo za Agrokor, čime je SDP uvjetovao svoje glasovanje o ustavnim sucima.

O ustavnim sucima nismo postigli međustranački dogovor, pa o njima nećemo glasovati sada, nego, nadam se, na idućoj sjednici, rekao je Jandroković te dodao kako se u dogovoru sa SDP_om kao predlagateljem za iduću sjednicu odgađa i odlučivanje o prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor.

Sabor je dao odobrenje da se nastavi voditi kazneni postupak protiv Branimira Glavaša (HDSSB), što je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje Glavaša tereti za kazneno djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Odbio je skinuti imunitet Branimiru Bunjcu (ŽZ) što je tražila Jadranska banka kao privatni tužitelj, tereteći ga za kazneno djelo klevete. Sabor je zapravo potvrdio stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da je zahtjev te banke u startu neosnovan, s obzirom da je banka Bunjcu ‘zamjerila’ za izrečeno u sabornici. Zastupnik ne može biti pozvan na odgovornost za mišljenje izrečeno u Saboru, zahtjev je u startu neosnovan, istaknuli su iz MIP-a.

Glasovanjem o nizu zakona i izvješća Sabor je zaključio rad i otišao na odmor do 15. rujna. Zahvaljujem vam na suradnju, vidimo se na jesen, poručio je Jandroković zastupnicima.

(Hina)