Hrvatska, Nekategorizirano

Europska Uredba uvodi red u pitanju alimentacija za djecu

Uredba je na snazi od 2008. a propisuje sve obveze uzdržavanja.
Uredba je na snazi od 2008. a propisuje sve obveze uzdržavanja.

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u srijedu je na okruglom stolu raspravljala o europskoj Uredbi o pravu djeteta na uzdržavanje od roditelja s kojim ne živi, koja se primjenjuje u svim državama EU-a, osim u Danskoj i Velikoj Britaniji, zaključivši kako se radi o vrlo dobroj praksi koja djeci omogućuje da ostvare svoje pravo na uzdržavanje.

Uredba je na snazi od 2008., a propisuje nadležnost, mjerodavno pravo, priznanje i izvršenje sudske odluke te suradnju u stvarima koje se odnose na obvezu uzdržavanja u zemljama EU-a, pojasnila je profesorica Aleksandra Korać Graovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Hrvat iz Njemačke plaća alimentaciju

Drugim riječima, to znači da propisuje sve obveze uzdržavanja koje proizlaze iz obiteljsko-pravnih odnosa, krvnog srordstva, braka ili srodstva po tazbini, naglasila je Korać Graovac.

Primjerice, po toj će se uredbi postupiti ako je roditelj iz Hrvatske otišao raditi u Njemačku i ne plaća alimentaciju za svoje dijete koje živi s majkom u Hrvatskoj. U tom slučaju, ako sud u Hrvatskoj donese odluku da je roditelj u Njemačkoj dužan plaćati alimentaciju, nadležno tijelo u Njemačkoj postupit će po toj odluci i ovršiti tog roditelja.

To je vrlo dobra praksa, jer u vrijeme kada mnogi iz ekonomskih razloga napuštaju Hrvatsku, kada je broj razvoda u porastu, Uredba omogućava da djeca ostvare svoje pravo na uzdržavanje, što propisuje i Konvencija o pravima djece, naglasila je Korać-Graovac. Uredba se također odnosi na izvanbračne i istospolne zajednice.

Specijalizirani odjeli za obiteljske odnose

Sutkinja Županijskog suda Slavica Garac navela je da u praksi nije imala postupanje po toj uredbi, ali je zbog velikih promjena koje se događaju u području obiteljskih odnosa nužno promijeniti dosadašnji pristup rada na sudovima, odnosno osnovati specijalizirane odjele koji će se baviti obiteljskim spisima.

Konvencija o pravima djeteta u članku 27. navodi da roditelji ili druge osobe odgovorne za dijete u prvom redu snose najveću odgovornost za osiguranje životnih uvjeta potrebnih za djetetov razvoj.

Po hrvatskom Obiteljskom zakonu, uzdržavanje djeteta dužnost je i pravo roditelja koja postoji neovisno o tome živi li dijete s njima ili ne, te neovisno o činjenici jesu li roditelji lišeni prava na roditeljsku skrb ili im je ona ograničena.

Ako roditelji izbjegavaju plaćanje uzdržavanja, iako postoji pravomoćna odluka nadležnog tijela, osim ovrhe prijeti im i potencijalna kaznena sankcija koja, prema članku 172. Kaznenog zakona, može biti i zatvorska kazna. (HINA)