Hrvatska, Nekategorizirano

Portal Dobrote pokrenuo inovativnu aplikaciju pomoću koje se može donirati direktno krajnjim korisnicima

Portal-Dobrote-Navojec1Humanitarna aplikacija Portal Dobrote povezuje individualne donatore s humanitarnim organizacijama koje doniranu pomoć direktno prosljeđuju krajnjim korisnicima u najkraćem mogućem roku

Imate viška hrane, odjeće, obuće, namještaja, bijele tehnike, higijenskih potrepština? Želite pokloniti, ali ne znate kome i kako? Od sada putem svog mobilnog uređaja, u svega par minuta, možete pronaći najbližu udrugu i donirati sve ono što vam je višak! Humanitarna aplikacija Portal Dobrote povezuje individualne donatore s humanitarnim organizacijama koje doniranu pomoć direktno prosljeđuju krajnjim korisnicima u najkraćem mogućem roku.

Gladnih u Hrvatskoj je sve više, a donacija sve manje. Kako bi pomogli potrebitima građani često ovise o organiziranim humanitarnim akcijama u kojima uvijek pokažu veliku darežljivosti. Zašto ne imati konstantnu humanitarnu akciju u skladu s vremenom u kojem živimo i to na dohvat ruke?

Portal dobrote osmislilio je inovativnu aplikaciju koju ne morate skinuti na svoj pametni telefon. Dovoljno je da uđete u Messenger, u tražilicu ukucate Portal Dobrote i kliknete ‘Započnite’. Javit će vam se naš humanitarni asistent Goran Navojec i dogovoriti s vama što, gdje i kako donirati. Stručnim rječnikom, radi se o Chat botu, aplikaciji kroz Facebook Messenger – priopćili su iz ove humanitarne udruge.

Aplikacija poput ove je potrebna jer u Hrvatskoj: 1,2 milijuna stanovnika živi na rubu siromaštva i društvene isključenosti; 300.000 djece živi u siromaštvu; 380.000 tona hrane bacimo svake godine, a čak 53 posto iz kućanstava; 1.000 tona hrane bacimo svaki dan; 50.000 tona tekstilnog otpada bacimo svake godine; svaki treći dan stvorimo novi divlji deponij otpada – najčešće namještaja i bijele tehnike; 500.000 osoba živi s invaliditetom, dok na tisuće njih ne uspijeva doći do potrebnih pomagala; socijalne samoposluge su prazne; ukinut je PDV na doniranu hranu, ali unatoč tome broj donacija se smanjuje.

Humanitarna aplikacija Portal Dobrote povezuje individualne donatore s humanitarnim organizacijama koje doniranu pomoć direktno prosljeđuju krajnjim korisnicima u najkraćem mogućem roku.

Kao preteča Banci hrane u RH krajnji cilj aplikacije je povećati donacije, smanjiti bacanje hrane, omogućiti osobama s poteškoćama lakše opremanje potrebnim pomagalima, educirati javnost kako niti jedna donacija nije mala (i samo jedan jogurt je velika donacija onome tko je gladan) te smanjivanjem otpada potaknuti odgovorno ponašanje prema okolišu. I na kraju krajeva, učiniti Hrvatsku bitno boljom za građane.

Iz Udruge ne sumnjaju u uspjeh ove aplikacije. Naime, u razdoblju od 2014. do 2018. godine Portal Dobrote kroz svoje projekte je podijelio 1,5 milijuna kruha, obukao preko 10.000 ljudi, 20 tona zdravstveno ispravne hrane spasio od bacanja i nahranio socijalno ugrožene te je zaslužan za besplatnu prehranu preko 26.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Hrvatskoj svake godine.

Anita Blažinović, In portal