Nekategorizirano, Stajališta

Otvoreno pismo Reineru zbog saborskog odbacivanja Izvješća pravobraniteljice za djecu

FOTO: Hina

Koordinacija udruga za djecu koja okuplja 20 nevladinih organizacija uputila je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru zbog neslaganja s glasovanjem saborske većine koja je odbila prihvatiti Izvješće pravobraniteljice za djecu za 2015., te pozvala Hrvatski sabor na ponovnu argumentiranu raspravu o tom izvješću.

Koordinacija izražava svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog izostanka jasnih kriterija neprihvaćanja Izvješća pravobraniteljice za djecu koji su nužni i moraju se oslanjati na zakonom propisan djelokrug rada pravobraniteljice jer se time pridonosi transparentnosti i nearbitrarnosti djelovanja Sabora, stoji u pismu Koordinacije predsjedniku Reineru.

To je, dodaje se, iznimno važno za razvoj demokracije i dobro upravljanje.

Također se navodi da je člankom 6. Zakona o pravobranitelju za djecu jasno propisan njegov djelokrug i način rada.

Budući da je iz Izvješća vidljivo da je pravobraniteljica ispunjavala sve obveze predviđene tim člankom te da samo Izvješće iscrpnošću i kvalitetom predstavlja pozitivan pomak u odnosu na izvješća od prethodnih godina, razlog njegova neprihvaćanja ostaje nejasan, navodi Koordinacija u pismu.

Tom u prilog podsjeća da je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport predložio da se Izvješće prihvati, te je stoga, tvrdi Koordinacija, nejasno zašto je Sabor odlučio suprotno.

Uz to ocjenjuje da način na koji su zastupnici odbacili Izvješće pravobraniteljice dovodi u pitanje važnost i nezavisnost uloge te institucije kao mehanizma koji podržava razvoj demokratskog društva i posebno štiti prava djeteta.

Nabrajajući što je sve Ured pravobraniteljice radio u prošloj godini, a što stoji na 230 stranica izvješća, Koordinacija smatra kako je taj sadržaj relevantan, odnosno kako je Ured pravobraniteljice postupao u skladu sa svojim mandatom, te kako nema dostatnih argumenata za odbacivanje izvješća.

Zbog svega navedenoga, pozivamo Hrvatski sabor na ponovnu argumentiranu raspravu o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2015., stoji u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Sabora Željku Reineru. (HINA)