Hrvatska, Nekategorizirano

Vidović: Neprihvaćanje izvješća za 2015. politički pritisak na neovisnost institucije

Izvor i foto HINA, Na slici lora Vidović, Pučka pravobraniteljica
Izvor i foto HINA, Na slici lora Vidović, Pučka pravobraniteljica

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je u petak da je današnje neprihvaćanje njezinog izvješća za 2015. u Hrvatskom saboru politički pritisak na neovisnost institucije, dodajući kako u prilog tome govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima prihvatili svi zastupnici.

„Sa žaljenjem moram ustvrditi da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih nam se pritužuju“, priopćila je Pučka pravobraniteljica, podsjećajući da se izvješćem u više od 50 tematskih poglavlja opisuje stvarnost s kojom su suočeni naši građani.

Pravobraniteljica smatra da je rezultat glasovanja potvrda da trebamo i dalje nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana i suzbijanju diskriminacije. Njihova radna, socijalna, ekonomska i druga prava se i dalje svakodnevno krše ili su ozbiljno ugrožena, dok diskriminacija iz godine u godinu predstavlja značajan problem.

U 2015. 92.000 umirovljenika primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti. Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto. Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine, upozorava pravobraniteljica.

Nada se da 160 preporuka koje donosi izvješće za 2015. neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će ipak biti provedene, u cilju bolje zaštite ljudskih prava i snažnije borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj. „Mi ćemo nastaviti pratiti njihovu provedbu i u isto vrijeme raditi na izazovima koji se nastavljaju i u 2016.“, zaključuje pravobraniteljica.

Saborska većina odbila je u petak izvješće o radu pučke pravobraniteljice u 2015., uz prosvjed zastupnika nacionalnih manjina Furia Radina i Milorada Pupovca, koji su su zatražili stanku, ocijenivši “nečuvenim” odbijanje izvješća pravobraniteljice, no predsjednik Sabora Željko Reiner nije udovoljio njihovu zahtjevu. (hina)