Hrvatska, Nekategorizirano

Lora Vidović: zdravstvena zaštita trebala bi biti jednako dostupnu svima

 Na slici pučka pravobraniteljica Lora Vidović (S), ministar zdravstva Milan Kujundžić (D) i koordinatorica za zdravstvene projekte u Petrinji Marina Kovač (L). Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Na slici pučka pravobraniteljica Lora Vidović (S), ministar zdravstva Milan Kujundžić (D) i koordinatorica za zdravstvene projekte u Petrinji Marina Kovač (L). Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

U Hrvatskoj, u kojoj je svaka treća osoba u riziku od siromaštva, zdravstvena zaštita trebala bi biti jednako dostupna svima bez obzira na životni standard, poručila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u srijedu na stručnom skupu o ljudskim pravima u zdravstvenom sustavu.

Siromašniji članovi društva češće obolijevaju jer se neadekvatno hrane, rade u lošim uvjetima i stanuju u prostorima bez adekvatnog grijanja, ustvrdila je pravobraniteljica podsjetivši kako je država dužna svima osigurati jednaku dostupnost zdravstvene zaštite, bez diskriminacije u prostornom ili u ekonomskom smislu, posebno starijima, siromašnima, ruralnim područjima i otocima.

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava, 10. prosinca, pravobraniteljica je organizirala stručni skup s ciljem poticanja rasprave o pravu na zdravlje ali i mogućnosti njegove zaštite, o čemu su svoja stajališta iznijeli i ministar zdravstva Milan Kujundžić te predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

“Obilazeći lokalne zajednice uočili smo niz problema, poput prijevoza hitnih pacijenta koje prevozi komunalni redar u svom kombiju ili otočana kojima liječnik ne odlazi kada je loše vrijeme”, upozorila je Vidović.

Iznijela je i podatak po kojemu je u 2015. u Hrvatskoj nedostajalo 250 timova zdravstvene zaštite, a 124 tima u primarnoj zaštiti. štio se posebno loše odražava na stanovnike u udaljenim i ruralnim krajevima. Podsjetila je i na obećanja ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nakon stupanja na dužnost najavio osiguranje kvalitetne bolničke skrbi i uslugu jednake kvalitete i za one koji nemaju novca za nadoplatu.

Ministre, držimo Vas za riječ, poručila je Kujundžiću koji je pak ustvrdio kako u Hrvatskoj imamo zavidnu razinu zdravstvene zaštite, jednako dostupne svima, neovisno o imovinskom stanju.

“Ova će vlada svakako ustrajati da sačuva tu kategoriju”, poručio je ministar i dodao kako to “neće biti lako” zbog velikih gubitaka u zdravstvu.

“Sustav trebamo sačuvati, ne smijemo ga dalje zaduživati, dugovi su već sada osjetno veći od četiri milijarde kuna, a postoje i preneseni dugovi koji se ne vide”, rekao je ministar upozorivši da bi se sustav za desetak godina mogao urušiti ako se nastavi sa zaduživanjem.

Jednaku dostupnost zdravstvene zaštite u svim dijelovima Hrvatske nastojat će osigurati “stimulacijom ljudi koji će ostati raditi na otocima, u Lici, Slavoniji ili Dalmatinskoj zagori”, a dio toga, kaže, trebala bi osigurati država, a dio lokalna zajednica.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić upozorio je pak kako se “Zakon o otocima se krši i ne donose godišnji programi o zdravstvenoj skrbi na otocima, na kojima su ambulante u lošem stanju, nedovoljno opremljene, nedostaje kadrova, a poseban problem su zimska razdoblja na otocima poput Unija, Iža, Molata, Žirja…”.