Nekategorizirano, Stajališta

Sabor danas zaključio: Treba poboljšati položaj osoba s invaliditetom u društvu

Na fotografiji pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc
Na fotografiji pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

I vladajući i oporba u četvrtak su u saborskoj raspravi podržali Izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. te pozivali na donošenje mjera koje bi poboljšale položaj osoba s invaliditetom, na veće senzibiliziranje javnosti prema njihovim problemima, a oporba je raspravu iskoristila i kako bi prigovorila odnosu vlasti prema instituciji pravobranitelja.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak izvijestila je kako se lani njezinom uredu obratilo 1394 građana, a kao i prethodnih godina, najviše pritužbi odnosilo se na područja socijalne zaštite, rada i zapošljavanja, mirovinskog osiguranja, pristupu dobrima i uslugama, zdravstvu i obrazovanju. “Najčešće povrede prava su se odnosile na povredu zakona, Ustava, Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i drugih međunarodnih dokumenata, i to najčešće u području socijalne zaštite”, rekla je Slonjšak.

“Izvješće je dobro detektiralo probleme u hrvatskom društvu, no rezultati pokazuju da se naprijed ide puževim korakom”, ocijenio je Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid).

S njim se složio i SDP-ov Domagoj Hajduković, ističući kako se u izvješćima iz godine u godinu spominju isti prigovori i problemi, ali “mi našom nesenzibiliranošću i nedovoljnim naporima od tih ljudi radimo osobe koje se zatvaraju u sebe, radije ostaju kod kuće i u konačnici su neproduktivni članovi društva koji žive životom loše kvalitete”.

HDZ-ov Ante Babić rekao je kako bi bilo dobro za sve osobe za invaliditetom kada bi osobe s invaliditetom dobile svoga povjerenika na svim razinama javne vlasti, čime bi se bolje rješavao njihov položaj u društvu.

Za Romanu Jerković (SDP), ovo izvješće je uvijek priča o stvarnim životnim problemima. “Ono nam govori da su osobe s invaliditetom slabo obrazovana, uglavnom nezaposlena i najsiromašnija skupina u društvu, što ih čini najobespravljenijim dijelom zajednice. Govorimo o 11 posto ukupnog broja stanovništva . Politika konačno prema ovom dijelu populacije mora doživjeti ozbiljnu transformaciju, no pitanje je možemo li to”, poručila je.

HDZ-ova Ljubica Lukačić joj je odgovorila kako je upravo SDP-ova vlada smanjivala prava osoba s invaliditetom. “Najugroženijima ste uzeli 500 kuna s kojima su mogli platiti režije i dali im vaučere od 200 kuna za struju”, prigovorila je Lukačić.

Jerković joj je odgovorila kako se nikada ne bi diralo u prava osoba s invaliditetom da je ona bila ministrica, “no dok se osvrćemo prema natrag, budućnost nam je zamagljena, a to okretanje nazad ne može biti alibi za ne ići naprijed”.

Stazić: Nečije oko ili ruka vrijede više, nečiji manje

Njezin stranački kolega Nenad Stazić upozorio je kako u Hrvatskoj osobe s invaliditetom nisu jednakopravne. “Imamo dvije vrste osoba s invaliditetom – ratni vojni invalidi i civilni invalidi. Njihov stupanj invalidnosti nije jednako vrednovan, pa tako nečije oko, ruka vrijede više, nečije manje”, istaknuo je Stazić i dodao kako je zadaća pravobraniteljice da se zauzme kako bi se ti problemi riješili.

“Ključne institucije na koje su usmjerene osobe s invaliditetom su nedostupne – HZZO, HZMO, centri za socijalnu skrb…”, zamjerao je Goran Beus Richembergh (Glas), a u raspravi se dotaknuo i invalidnosti hrvatskih branitelja, što je naljutilo HDZ-ovog Stevu Culeja.

“Vrijeđaš moju crkvu, molitvenike, hrvatske branitelje. Što bi ti htio? Da se po tebi kreira zakon o hrvatskim braniteljima? Oni koji su branitelju odbili nogu da imaju ista prava s braniteljima. Ti bi to htio? Da izjednače naše brantelje s neprijateljima što je htjela bivša vlada kroz svoje zakone? Prestanite govoriti o braniteljima”, poručio je Culej.

Beus Richembergh mu je odgovorio kako nije impresioniran njegovim “podizanjem tona i postavljanjem čuvenih pitanja razlikovanja ‘nas’ i ‘vas'”. “Puno su veće njuške meni prijetile i nije dobro da jedan zastupnik drugom kaže ‘nemate vi što o tome govoriti’. Samo vi govorite, jer što više vi govorili o dignitetu Domovinskog rata i braniteljima, budite sigurni da taj dignitet pada jer ga vi ne znate braniti. Vi ga predstavljate u najgorem mogućem nedomoljubnom smislu”, poručio je HDZ-ovu zastupniku.

SDP-ova Sabina Glasovac kazala je kako se briga HDZ-ove Vlade prema braniteljima “svodi na to da dajete šakom i kapom, ali ne svoj novac nego obveze prebacujete na jedinice lokalne samouprave koje ne znaju odakle platiti, pa će uzeti osobama s invalidtetom i djeci da bi dali ono što ste vi zamisli”.

Mrak Taritaš: Tko je sljedeći pravobranitelj s čijim izvješćem nismo zadovoljni?

Oporba je raspravu iskoristila kako bi prigovorila odnosu vlasti prema instituciji pravobranitelja.

Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila je kako se saborski zastupnici uglavnom ne bave onim što piše u izvješćima, a ako im ne odgovara što u izvješću piše pravobranitelja se odriču. “Kad i tko je sljedeći pravobrantelj s čijim izvješćem nismo zadovoljni”, zapitala se.

“Da smo kojim slučajem slušali upute pravobranitelja do sada, mnogi bi se problemi u društvu riješili”, zaključila je Jerković.

U Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom stoji i podatak da su samo tri od 20 ministarstava, dva manje nego godinu prije, ispunila obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a to su ministarstva obrane i unutarnjih poslova te za demografiju.

Obveznici kvotnog sustava su svi poslodavci s najmanje 20 radnika, a kvota se određuje u visini tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Od 8720 obveznika, koliko ih je bilo lani u prosincu, samo njih 1048 je ispunilo obvezu. Više od četiri tisuće obveznika plaća naknadu za nezapošljavanje osoba s invaliditetom, na ime koje je lani u nadležni fond uplaćeno gotovo 189 milijuna kuna.

(Hina)