Nekategorizirano, Stajališta

Udruga za ravnopravno roditeljstvo: Raste broj očeva koji ne mogu ostvariti svoja roditeljska prava

Na fotografiji Hrvoje Jukić, predsjednik udruge Oliver Čanić. foto HINA
Na fotografiji Hrvoje Jukić, predsjednik udruge Oliver Čanić. foto HINA

– Broj razvoda u Hrvatskoj raste, a usporedno s tim i broj očeva koji ne mogu realizirati svoja roditeljska prava ili su za njih zakinuti, nerijetko čak i obespravljeni, a problem posebice osjete očevi koji su stranci u Hrvatskoj i imaju djecu s hrvatskim građankama pa već na početku razvoda bivaju zakinuti za ravnopravan pristup roditeljstvu, upozorila je u utorak Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, prenosi Hina.

Procjenjuje se da je 30 posto razvoda konfliktno, što znači da jedan od roditelja vlastitom djetetu uskraćuje njegovo pravo na drugog roditelja i izlaže dijete sustavnom otuđivanju od drugog roditelja, a nerijetko se događa čak i zlostavljanje djeteta, istaknuli su iz te udruge.

Predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić rekao je da je prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tijekom 2016. i 2017. pokrenuto 45 postupaka na temelju Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece, što znači da je jedan roditelj bez suglasnosti drugoga odveo dijete van granica Hrvatske ili je roditelj iz inozemstva bez suglasnosti doveo dijete u Hrvatsku.

Od toga su 30 postupaka pokrenuli očevi, a 15 majke.

Ti podaci, napominje, nisu konačni jer resorno ministarstvo ne raspolaže s ukupnim brojem takvih slučajeva budući da se neki roditelji obraćaju direktno sudu. “Postoji veliki broj roditelja koji zbog nedovoljne informiranosti ili financijskih sredstava još uvijek nisu pokrenuli te postupke. Naša procjena je da je taj broj do tri puta veći”, dodao je.

Čanić: Sustav ima dvostruke kriterije – jedne za majke, a druge za očeve

Sustav, smatra Čanić, ima dvostruke kriterije – jedne za majke, a druge za očeve, “a za djecu nikoga nije briga”.

U potpunosti je zakazao sustav obiteljsko-pravne zaštite u Hrvatskoj, a najavljivanog nacrta prijedloga novog Obiteljskog zakona, nažalost, nema niti na vidiku, iako je obećano da će jako brzo biti pušten u javnu raspravu, rekao je.

Na konferenciji za novinare svoje su priče iznijeli obespravljeni i za svoja roditeljstva prava zakinuti očevi stranci čija su djeca s majkama u Hrvatskoj, gdje se i oni, nakon razvoda, bore za svoja prava na viđanje djece – Andreas Gerdes otac, čiju je kćer s Malte bivša partnerica dovela u Zagreb bez njegovog pristanka te Jouni Olavi Torvinen – otac iz Finske čija bivša partnerica i sin žive u Hrvatskoj, a on vodi bitku s institucijama za ravnopravno roditeljstvo.

Svoju priču iznio je i Dario Pulin, otac iz Poreča čija je bivša partnerica nelegalno, bez njegove suglasnosti i unatoč postojanju pravomoćnih sudskih odluka, odvela njihovog sina u Srbiju prije dvije i pol godine.

Jukić: Hrvatska mora primjenjivati konvencije koja je sama potpisala i ratificirala

Pravni savjetnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Hrvoje Jukić rekao je da se Haška konvencija o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece, čiji potpisnik je i Hrvatska, a čiji je cilj omogućiti djetetu da ima kontakt s oba roditelja – primjenjuje jako sporo i jako dugo.

“Zna se da su to postupci koji su hitni i da bi Hrvatska trebala pružiti pravnu zaštitu u takvim slučajevima, prvenstveno djeci. Ovdje govorimo o pravu djece na drugog roditelja odnosno na oba roditelja, a ne pravu roditelja na djecu. Djeca se ne mogu odvesti kao kofer. Ako je netko od roditelja ovakav ili onakav, utvrdit će se u sudskom postupku pa će se odlučiti kod kojeg će roditelja dijete živjeti. Ne može se sprječavati kontakt roditelja s djetetom. Ljude koji se ovdje pokušaju boriti za ostvarenje prava svog djeteta na drugog roditelja tretira se kao građane drugog reda”, ocijenio je Jukić.

Hrvatska, poručio je, mora poduzeti nešto u primjeni postojećih konvencija koja je sama potpisala i ratificirala da se takve situacije ne događaju ili da se barem ubrza njihovo rješavanje.