Nekategorizirano, Stajališta

U tekstu Hrvoja Marjanovića nije bilo ni traga govoru mržnje

Mnogi su reagirali na izjavu Saše Lekovića
Mnogi su reagirali na izjavu Saše Lekovića

Nakon što je članak Indexovog novinara Hrvoja Marjanovića “Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u” izazvao bijes katoličkih radikala poput Ladislava Iličića i Željke Markić i ulagivanje predsjednika HND-a Saše Lekovića sve glasnijim katoličkim ekstremistima proglašavanjem Indexovog satiričnog teksta “govorom mržnje”, što je izazvalo stotine prijetnji smrću Indexovom novinaru Marjanoviću i pokretaču Indexa Matiji Babiću, na čitav događaj reagirali su vodeći hrvatski intelektualci, novinari i društveni kritičari, piše Index.

Zaključak je jedinstven: U Indexovom tekstu nije bilo ni traga govoru mržnje, dok je reakcija Saše Lekovića u kojoj se zahtijeva tetošenje većinskih “vjerskih osjećaja” – opasan napad na novinarstvo i slobodu misli i riječi.

Viktor Ivančić, novinar i kolumnist: “HND nema pravo dijeliti packe o etici”

– Ne postoji ništa iz čega bi Saša Leković mogao crpiti legitimitet da oficijelno, u ime novinarske organizacije, presuđuje smiju li se masovni izljevi ljubavi prema posvećenom lešu, makar ovaj bio silikonski dorađen, nazivati nekrofilskim.

Čitavo Hrvatsko novinarsko društvo, koje je u relativno nedavnoj prošlosti sistemski podupiralo medijsku distribuciju najsirovije šovinističke mržnje i ratnohuškačke propagande, nema moralno pravo ikome dijeliti packe s etičkim pretenzijama.

Ovoj temi Viktor Ivančić posvetit će kolumnu u sutrašnjim Novostima.

Nada Peratović, Centar za građansku hrabrost: “HND ispod stola gura zakon o svetogrđu”

– U misiji naše udruge važno mjesto zauzima slobodna misao i sloboda izražavanja. Stoga smo ostali nemalo začuđeni reakcijom Hrvatskog novinarskog društva na Indexov tekst. Umjesto podrške te udruge, ne samo da ste doživjeli pritisak, već su i drugi koji bi se drznuli govoriti ili pisati otvoreno i kritički (pa i satirički) pozvani na autocenzuru.

Uzme li se u obzir dosadašnja komunikacija predsjednika HND-a i vaših novinara, stječe se dojam da Hrvatsko novinarsko društvo ispod stola protura zakon o blasfemiji ilitiga svetogrđu. Pored slobode izražavanja, zalažemo se za promicanje humanističkih i sekularnih vrijednosti te ćemo o ovom nečuvenom, neshvatljivom I potpuno neopravdanom potezu HND-a obavijestiti i nadležne međunarodne udruge s kojima surađujemo.
Ne smatram da tekst objavljen na Indexu sadrži govor mržnje. Tekst ni po čemu ne odstupa od satiričko-kritičkih standarda koji se prakticiraju u slobodnom svijetu. Riječ je o kritičkom i satiričkom tekstu, koji se može ili ne mora nekim čitateljima svidjeti”

Boris Dežulović, novinar i kolumnist: “Jebali bi se, a da im ne uđe”

“Nakon govora mržnje, kao autentični izraz i službeni jezik hrvatske domobranske inteligencije dobili smo mržnju govora. To je ono – što bi naš narod rekao – kad bi se netko nekako jebao, ali da mu ne uđe. Ili, šta ja znam, kad bi netko nekako osudio govor mržnje, ali ga mrzi da govori. Stvar obično završi tako da hrvatska domobranska inteligencija jebe s jedne strane, a ulazi joj s druge”

Zoran Pusić, Documenta: “Indexov tekst nije govor mržnje”

Riječi nekrofilija, orgije, patuljak bez ruke, koje je vaš kolega Marjanović upotrijebio jesu šokantne, kao što je istina uvijek šokantna. Možemo pričati o tome jesu li one primjerene, ali zaista ne vidim kako bi se mogle okvalificirati kao govor mržnje. Te riječi nisu prijetnja nikome, ali kršćanski fundamentalizam jest prijetnja društvu.

To nije hrvatski specifikum, to vidimo primjerice i u SAD-u koje su izgubile put koji je George Washington zacrtao pišući u Tripoli Muslimanima i uvjeravajući ih da je Amerika sekularna država. S druge strane u Velikoj Britaniji, čiji monarh je ujedno i poglavar Anglikanske crkve, takve tendencije ne vidimo. Ne razumijem zašto je Hrvatsko novinarsko društvo tako reagiralo na tekst vašeg kolege Marjanovića”

Žarko Puhovski, bivši predsjednik HHO-a: “Kome smeta, neka ne čita”

“Tekst Hrvoja Marjanovića je provokativan, ali nije govor mržnje.

Govor mržnje je napad na ljude zbog vrijednosti koje su im zadane porijeklom, a vjera nije zadana porijeklom, vjera je stvar odabira i ne potpada pod niti jedne međunarodne niti domaće pravne norme.

Tekst Indexa je sprdnja. HND je u tom tekstu prepoznao priliku da pokuša stati na drugu stranu. Ovakvom reakcijom ide se u smjeru stvaranja atmosfere u kojoj je zabranjeno šaliti se na račun Crkve i vjere. Vicevi i šale na račun vjere su neizbježni – čim je nešto tabu, odmah postoji potreba da se to dovede u pitanje. Žao mi je što tekst Indexa nekoga pogađa, ali provokativni gard mora biti omogućen u društvu. Kome ne paše, neka ne čita”

Zdenko Duka, bivši predsjednik HND-a: “Do ovoga nije smjelo doći”

“Osobno mislim da do ove javne prepiske između HND-a i Indexa nije trebalo doći. Treba imati na pameti da smo svjedoci sve dominantnijeg utjecaja Katoličke crkve u javnosti, a čini mi se da sadašnja vlast to misli još i pojačati. Naravno da to mora izazvati i reakcije. Po mom mišljenju, u Marjanovićevom tekstu nema govora mržnje, pa ne treba spominjati niti zakone po kojima bi se to čega nema moglo sankcionirati.”

Vesna Alaburić, odvjetnica: “Vlada atmosfera u kojoj se ne smije kritizirati vjeru”

“To je prvenstveno komentar o prijenosu jednog crkvenog događaja na HRT-u.

Vaš novinar je koristio žestoke kvalifikacije, ali one su stvar stila i ukusa, a to je zaštićeno slobodom govora. Vjernici se mogu osjetiti uvrijeđenima zbog njegovih riječi, ali ono što je napisao se ni na koji način ne može podvesti pod govor mržnje.

Dapače, svaki dio njegovog teksta i svaki stav izrečen u njemu je zastićen slobodom govora. U Hrvatskoj se ne stvara atmosfera u kojoj bi bilo zabranjeno kritizirati vjeru ili Crkvu. Takva atmosfera je odavno stvorena”.