Nekategorizirano, Stajališta

Skup “Documente” o generalu Trifunoviću u Varaždinu: Za jedne heroj, za druge zločinac

vesna-terselic-zoran-pusicSkup pod nazivom “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića“, koji su u utorak u Varaždinu organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, prošao je uz povišene tonove između sudionika, među kojima je bilo onih koji generala Trifunovića smatraju herojem, i nazočnih, kojih za generala tvrde da je ratni zločinac i da ne može biti rehabilitiran.

Vladimir Trifunović, koji je nedavno preminuo u Beogradu, bio je zapovjednik 32. korpusa JNA u Varaždinu i predao se nakon borbi od 15. do 22. rujna 1991. te je s vojnicima i oficirima otpraćen do granice. Kasnije je pred hrvatskim sudom proglašen krivim za ratni zločin, dok je u Srbiji osuđen kao izdajnik.

Na skupu su kao sudionici govorili: Borka Pavičević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju, Vesna Teršelič iz Documente, bivši premijer Vlade Republike Srbije Zoran Živković, sudac iz Beograda Đorđe Dozet, novinar i dramski pisac Rade Radovanović te Zoran Pusić iz Antifašističke liga RH.

Borka Pavičević je naglasila da je general Trifunović za nju heroj koji je spasio veliki broj ljudskih života.

Zoran Pusić rekao je da je Trifunović za Srbe bio izdajnik jer nije izvršio zapovijed i minirao branu s namjerom da potopi Varaždin. Pusićeve tvrdnje da se u Hrvatskoj vodio građanski rat izazvale su veliko negodovanje okupljenih na skupu, od kojih je većina sudjelovala u varaždinskim danima rata 1991.

Zoran Živković naglasio je da Trifunović nije radio ono što mu je bilo naređeno jer bi tada bio odgovoran za smrt stotine osoba.

Teršelić je podsjetila da je Trifunović u Hrvatskoj zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora te da je postupak pred sudom obnovljen, ali zbog narušenog zdravlja nikad nije okončan.

Sudac Dozet je rekao da je Trifunovića u prvom postupku u Srbiji oslobodio, a Radovanović je kazao da je Trifunović u Srbiji dobio epitet izdajnika jer je “u vremenu apsurda doveo u pitanje dogovor MiloševićTuđman i izdao srpsku ratnohušačku ideju”.

Sa stajalištima govornika nije se slagala većina prisutnih u dvorani palače Herzer u Varaždinu, a Mirko Ramuščak, koji je u rujnu 1991. bio jedan od onih koji je s Trifunovićem pregovarao o predaji, prvi je rekao da Trifunović ne može biti rehabilitiran i da je za Varaždince ratni zločinac jer je dao granatirati grad, što je završilo žrtvama.

I drugi sudionici ratnih događanja u Varaždinu 1991. ustrajali su da je general Trifunović odgovoran za razaranje grada, a rasprava je u trenucima bila uz povišene tonove.

Na skupu se nije pojavio Radimir Čačić, koji je bio najavljen kao jedan od govornika, kao “nekadašnji član gradskog Kriznog stožera u Varaždinu”.

Članovi varaždinskog Kriznog štaba iz 1991: Skup o generalu Trifunoviću je provokacija

Uoči skupa o generalu JNA Vladimiru Trifunoviću, članovi varaždinskog Kriznog štaba iz 1991. na konferenciji za novinare ocijenili su da je održavanje skupa “perfidna provokacija” i “pokušaj falsificiranja povijesti”. Predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec oštro je osudio održavanje skupa rekavši da ne može biti suočavanja s prošlošću kada oni koji su se 1991. borili nisu ni pozvani da govore na skupu. Ocijenio je da su organizatori u pozivu na skup napravili “tri tendenciozne greške”.

“Prva je da će prisustvovati Radimir Čačić, ‘nekadašnji član gradskog Kriznog štaba’, koji nikada nije bio član Stožera, niti je postojao gradski Križni stožer. Postojao je Krizni stožer Skupštine općine Varaždin”, rekao je Cesarec. Druga greška s poziva je da se u Varaždinu predalo 220 vojnika i 37 oficira JNA. Organizatori skupa su sigurno znali, ali ispustili da je bilo 1220 vojnika, dodao je. “I treći, najveći krimen piše da se time ‘izbjegao sukob s pripadnicima oružanih snaga RH’. Osam dana smo ratovali, ljudi su bili u podrumima, na ratištu, ranjavani i ubijani. Bilo je dvoje mrtvih i 38 ranjenih i svi oni bi trebali povjerovati da nije bilo rata i da general Trifunović nije naredio da se puca po Varaždinu. Za to postoje dokumenti“, rekao je Cesarec.

Za skup o generalu Trifunoviću rekao je da je čista provokacija prema građanima Varaždina. Na konferenciji su bili članovi kriznih štabova Varaždina, Čakovca i Ludbrega Stjepan Adanić, Anđelko Mihalić, Ivan Žitnjak, Krešimir Čop, Anton Jurinec i Franjo Križanić koji su naglasili važnost varaždinske pobjede i osvajanja vojnog skladišta na Banjščini u Domovinskom ratu. (Hina)