Nekategorizirano

Jasenovac na Trgu žrtava fašizma

Skup počinje u 17 sati
Skup počinje u 17 sati

Antifašistička liga RH jučer je, 20. travnja uputila poziv svim građanima i građankama na skup Jasenovac na Trgu žrtava fašizma, koji će se održati u petak, 22. travnja s početkom u 17 sati, Trg žrtava fašizma u Zagrebu, prenosi Documenta.

Namjera skupa je upozoriti na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

Takav razvoj događaja koji Vlada Republike Hrvatske nekim svoji postupcima čak i potiče predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima demokratskog društva, gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motiviranom nasilju.

Govornici/e i sudionici/e prosvjednog skupa na Trgu žrtava fašizma su Zoran Pusić, Antifašistička liga RH; Daniel Ivin, potomak žrtve Holokausta; Mile Nikolić, Romsko nacionalno vijeća (čitanje svjedočanstva o stradanju Roma u KCL Jasenovac); Nataša Mataušić, povjesničarka; Hrvoje Klasić, povjesničar i glumica Urša Raukar.

U glazbenom dijelu programa Anastasija Kaptelova izvest će «Đelem, Đelem» (himna Roma) i «Imagine» (John Lennon). Glumac i građanski aktivist Vili Matula čitat će dijelove iz antiratne poeme Jama, Ivana Gorana Kovačića.