EHO, Nekategorizirano

Pupovac: Ima jedna smrt koju ćemo uvijek slaviti: Smrt fašizmu!

Istaknuo je da ne prave razlike među žrtvama, posebno nedužnim
Istaknuo je da ne prave razlike među žrtvama, posebno nedužnim

Podno Spomenika ustanku orilo se ‘Padaj silo i nepravdo’, a par stotina metara dalje, na ograđenom dijelu mjesne ceste, izvikivan je ustaški pozdrav ‘Za dom – spremni’. Tako je izgledala ovogodišnja, 75. godišnjica Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu koja je ostala u sjeni pokušaja sabotaže članova filoustaške Autohtone hrvatske stranke prava, istih onih koji su u tom mjestu početkom srpnja podigli šator, piše Tamara Opačić za Novosti.

Iako je policija njihovom vođi Draženu Kelemincu prije desetak dana zabranila prilaz Srbu na šest mjeseci, to ga nije spriječilo da se ponovno vrati u to mjesto i tako riskira uhićenje.

Podršku su mu pružile različite veteranske organizacije, među kojima i pripadnici splitskog HOS-a sa svojom prepoznatljivom, ustaškom ikonografijom i članovi UHDDR-a.

Ustaški simpatizeri svoje su okupljanje započeli u obližnjem Bruvnu, gdje ih je zbog obilja zakonom zabranjene ikonografije zadržala policija. U znak prosvjeda, tijelima su blokirali promet na Ličkoj magistrali moleći Očenaš i pjevajući hrvatsku himnu. Kako doznajemo, tom su prilikom kamenovali i jedan osobni automobil zagrebačkih registracija koji je pokušao zaobići njihovu blokadu.

Nakon pregovora s policijom, Keleminčevi sljedbenici uputili su se u Borićevac, gdje su prisustvovali služenju mise. Za to vrijeme u centru Srba, donedavni saborski zastupnik HDZ-a Željko Glasnović je Zoranu Pusiću, predsjedniku Antifašističke lige, pred policijom poručio da je ‘moralna nakaza‘.

Među okupljenim prosvjednicima, kojih je bilo dvjestotinjak, unatoč pretresu nije manjkalo ustaške ikonografije i čitavog repertoara zakonom kažnjivih uvreda, no policija nije reagirala na licu mjesta, već će protiv prekršitelja naknadno podnijeti prijave.

Policijski službenici nisu spriječili ni skupinu od petnaestak udovica branitelja koje su bez najmanjeg problema došle podno Spomenika ustanku na samom početku svečanosti u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Tamo su uz pjesmu Marka Perkovića Thompsona pokušale omesti govor bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je pred okupljenima ustvrdio da se zbog takvih ‘mračnjaka’ koji pjevaju ‘prekrasne pjesme’ ne smijemo prestati sjećati najsvjetlije stranice u našoj novijoj povijesti.

– Oni nas neće omesti mada je više nego žalosno da se moramo okupljati pod jakim policijskim osiguranjem kako bismo obilježili nešto što je nedvojbeno prvi kamen u temeljima današnje Hrvatske države – istaknuo je Mesić i dodao da se antifašisti nalaze u tragičnoj poziciji jer iz godine u godinu u Srbu moraju ponavljati nepobitne povijesne činjenice.

– To ponavljanje u prvome redu treba biti shvaćeno kao poziv istinoljubivim znanstvenicima, ali i političarima koji se ne okreću kao list na vjetru nego imaju svoje uvjerenje da spase naše mlade generacije od ponora povijesnog revizionizma, predrasuda i mržnje prema drugima i drugačijima, od ponora u koji ih guraju neki koji su i danas formalno na vlasti – rekao je Mesić.

Okupljenima, među kojima su bili ambasadorica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, zastupnici Mile Horvat i Veljko Kajtazi te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, obratio se i Milan Tankosić, zamjenik načelnice Gračaca.

– Srb je mjesto gdje se okupljamo i Hrvatsku branimo od pojedinaca i grupa koje bi je vratile u neka druga, mračna vremena, koji da je vole, ne bi je sramotili svojim profašističkim djelovanjem, čemu smo svjedočili i prije nekoliko dana kada su postavili svoj šator uz parolu ‘Osvojili smo Srb’. Mi smo bili mirni i dostojanstveni i želimo i njima da nađu mir, odupru se onima koji ih huškaju i lažu o dokazanim historijskim činjenicama. Mi znamo zašto smo tu; da odamo počast onima koji su ustali i u najtežim trenucima prije 75 godina i borili se protiv zla svog vremena kao što i mi to činimo danas – poručio je Tankosić.

Na aktualne događaje osvrnuo je i Zoran Pusić koji je konstatirao da se revizionizam razmahao do te razine da ‘ministar unutarnjih poslova traži od akademske zajednice da zauzme stav o karakteru narodnog ustanka‘.

– Vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam nastao nisu definitivno obranjene. Samo naše svakodnevno zalaganje za njih je kakva-takva garancija da ćemo ih obraniti argumentima i da ih se više nikada nećemo morati braniti na način na koji su prije 75 godina bili prisiljeni oni koji su u ovom kraju ustali u borbi protiv fašizma – poručio je Pusić.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, istaknuo je da oni koji negiraju antifašistički karakter ustanka u Srbu istodobno zatiru i same demokratske temelje Hrvatske.

– Oni koji partizanski i Narodnooslobodilački pokret uporno pretvaraju u četnički šire neistine kakve su se širile 1941. godine. Nama ni tada ni sada, a ni sutra to neće biti isto. Mi ne pravimo razliku među mrtvima, posebno nedužnim žrtvama odmazdi i politika istrebljivanja. Nas bole smrti i nedužnih Srba iz Nebljusa i nedužnih Hrvata iz Borićevca. Nas jednako bole smrti civila u Suvaji kao što nas bole onih u Brotnji.

Ono u čemu mi pravimo razliku jesu ideje koje su pokretale ustaške i četničke s jedne, a partizanske s druge. Te ideje kao njihova sredstva i ciljevi nisu bili isti – rekao je Pupovac.

– Mi ne spadamo među ekstreme, već normalne građane koji žele normalan život i državu. Ekstremi su oni koje puštaju na nas. Za razliku od njih, mi nismo tu da bismo slavili smrt. Ali ima jedna smrt koju ćemo uvijek slaviti: Smrt fašizmu! – poručio je predsjednik SNV-a, na što su mu okupljeni, među kojima ni ove godine nije bilo predstavnika državnog vrha, odgovorili ‘Sloboda narodu’.