Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Prizemljeno sunce u crnom

Skulptura će ostati pokrivena "dok je netko ne otkrije"
Skulptura će ostati pokrivena “dok je netko ne otkrije”

Inicijativa Kulturnjaci 2016. organizirala je u nedjelju, na obljetnicu proglašenja Nezavisne države hrvatske (NDH), prosvjed u središtu Zagreba, na kojemu su okupljeni kulturni radnici crnom ceradom prekrili skulpturu “Prizemljeno sunce” Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, u simboličnoj gesti osude “pomračenja svijesti i savjesti” hrvatskoga društva.

– Tom smo gestom htjeli upozoriti na to da živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo prije 75 godina, a to je reustašizacija društva.

Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našu kulturu, ali i cijelu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda – kazala je dizajnerica Iva Babaja, referirajući se na proglašenje Nezavisne države Hrvatske 10. travnja 1941, prenosi Hina.

Predstavnici kulturnih radnika okupljenih inicijativom tom su akcijom, navode, željeli još jednom upozoriti na jačanje desničarkih svjetonazora u hrvatskom društvu kroz retoriku vladajućih elita.

To je, smatraju, ponajprije evidentno u stavovima ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog čega pozivaju na njegovu smjenu, za što su dosad prikupili pet tisuća potpisa kulturnih radnika raznih profila iz Hrvatske i inozemstva.

– Ministar Hasanbegović samo je jedan od instrumenata u tom planu i predvodnik upravo takve vrste programa kojim se provodi povijesni revizionizam te reustašizacija našega društva, zatvaranje slobode medija i smatrali smo da moramo progovoriti o tome – istaknula je Babaja, koja je na prosvjedu imala ulogu glasnogovornice Inicijative.

– Smatramo da je ono što intelektualci u ovakvom društvu moraju raditi jest pokazivati da ne mislimo svi isto i boriti se za slobodu mišljenja – poručila je.

Nakon što se oglasio podnevni top s kule Lotršćak, okupljeni kulturni radici, među kojima su bili Jasna Bilušić, Urša Raukar, Edo Popović, Saša Božić, Hrvojka Begović, Karlo Mrkša, Tihomir Milovac, Niko Gamulin, Igor Grubić i drugi, a pridružio im se i čelnik Građanskog odbora za ljudska prava i predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić, crnom su ceradom prekrili Kožarićevu skulpturu na spoju Bogovićeve s Petrićevom ulicom, koja će ostati tako pokrivena “dok je netko ne otkrije”.

Taj čin, po uzoru na Grubićev performans iz 2009. “366 rituala oslobađanja”, “metafora je za pomrčinu svijesti i savjesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo nad hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju”, stoji u izjavi koju je za vrijeme “rituala” pokrivanja “Sunca” čitala Babaja.

– Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina. Smrt fašizmu i ne ponovilo se – poručili su Kulturnjaci 2016.

Akciji u nedjelju prethodila je dan ranije ista takva akcija na Zrinjevcu, gdje su Kulturnjaci 2016. crnim plastičnim pokrovima prekrili biste šestorice poznatih Hrvata ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da, kako su rekli, “ne gledaju ovaj dan”.