Nekategorizirano

Raste nasilje i bivših partnerica i pojedinih Centara za socijalnu skrb nad muškarcima

P-H20160417000447Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo ustvrdila je u ponedjeljak da u Hrvatskoj raste nasilje bivših partnerica nad muškarcima, o čemu se u javnosti ne priča, te optužila centre za socijalnu skrb da su u svojim postupcima pristrani i naklonjeni majkama.

Udruga u priopćenju upozorava na “svojevrsno birokratsko nasilje koje nerijetko provode pojedini Centri za socijalnu skrb, skloni majkama koje su, prema njihovom nepisanom pravilu, sposobnije odgajati djecu od očeva, kao i sudovi koji svojim odlukama, bez provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja”.

“Deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju i sustavno kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristranošću prema majkama. Na tu kriminalno – huligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč našim stalnim apelima”, kaže se u priopćenju.

Osim toga, svakodnevno se, kroz dijelove sustava socijalne skrbi, krše prava djece koja gube mogućnost podjednako biti s oba roditelja, a očevi ne mogu uživati u ravnopravnom roditeljstvu.

Udruga traži ravnopravnost kod skrbništva, te da se počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, koju je Hrvatska potpisala.

Kao primjer naveli su slučaj Zvonka Grgeca, kojem je već dvije i pol godine uskraćeno pravo na viđanje vlastitog djeteta, iako brakorazvodna parnica još traje.

“Prema navodima roditelja Zvonka Grgeca, njegova bivša partnerica, visokopozicionirana državna službenica Vlade, koristeći svoj položaj i službeni mail nastoji ga ocrniti pred nadležnim institucijama i odvojiti od djeteta, ne shvaćajući da time prvenstveno nanosi štetu vlastitom djetetu”, ističe se u priopćenju.

Raspravna sutkinja gotovo tri godine vodi postupak u kojem nije donijela niti privremenu mjeru, navodi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, pitajući kako može biti u interesu malodobnog djeteta sudski postupak koji traje gotovo polovicu djetetova života.