Nekategorizirano, Stajališta

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo: Prekinuti histeriju oko malog Cesarea

8865260Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo ocijenila je u srijedu da je prosvjed na Pujankama u Splitu protiv ovrhe nad dječakom Cesareom bio potpuno promašen i kontradiktoran te kako dugoročno najviše štete nanosi malodobnom djetetu i općenito djeci u RH.

Udruga je pozvala nadležne institucije da “hitno prekinu histeriju i govor mržnje upućen prema očevima i općenito muškarcima u RH”, te “neosnovane optužbe i prijetnje neodgovornih pojedinki na društvenim mrežama upućene djetetovu ocu Alessandru Avenatiju”.

Ravnopravno roditeljstvo civilizacijsko je dostignuće modernih društava, ističu iz Udruge, a legitimno je pravo svakog djeteta da u svom životu ima podjednako i oca i majku.

“Roditelj koji vlastite potrebe i osjećaje ne može razdvojiti od djetetovih, roditelj koji promatra dijete kao objekt odnosa sa drugim roditeljem, nije kompetentan roditelj i nadležne institucije moraju te elemente uzimati u obzir pri donošenju mišljenja i odluka kojem od roditelja će se dijete povjeriti na zajednički život”, ističu.

Višegodišnje uskraćivanje djetetovih prava na susrete i druženja sa drugim roditeljem zlostavljanje je djeteta a roditelji koji to čine moraju biti najstrožije sankcionirani, smatraju.

“Potpuno se slažemo s prosvjednicima da pravna država mora funkcionirati, ali ne selektivno, na temelju spola i tamo gdje njima odgovara. Pravna država napravila je propust u trenucima kada je dijete samovoljom i potpunom neodgovornošću majke odvedeno prvo u Hrvatsku, a onda i u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Međunarodni ugovori moraju se poštivati, a sudske odluke izvršavati, u uređenim pravnim državama ta pitanja ne rješava ulica”, poručili su. (Hina)