EHO, Nekategorizirano

Okrugli stol: Na problem manipulacije djecom u postupcima razvoda braka institucije i dalje ne nalaze brz i djelotvoran odgovor

Na fotografiji Marina Ajduković, Gordana Buljan Flander, Marija Pletikosa. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
Na fotografiji Marina Ajduković, Gordana Buljan Flander, Marija Pletikosa. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Manipulacija djecom u postupcima razvoda braka ili prekida izvanbračnih zajednica problem je s kojim se stručnjaci nerijetko susreću, a institucije i dalje ne nalaze brz i djelotvoran odgovor koji bi pružao odgovarajuću zaštitu djeteta, istaknuto je u ponedjeljak na okruglom stolu “Zaštita dobrobiti djece u situacijama razdvojenog i konfliktnog roditeljstva“, prenosi Hina.

Naglašeno je da je rana identifikacija i pravilna interakcija u odnosu na manipulativnog roditelja ključni element u praksi zaštite djece.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević navela je da o razmjerima problema manipulacije djecom govori činjenica da je u 2016. 1793 djece nije ostvarilo susrete s drugim roditeljem ili ih je ostvarivalo manje od onog određenog sudskom odlukom, a 377 djece bilo je podvrgnuto manipulaciji od strane roditelja s kojima ne stanuje.

Ured pravobraniteljice za djecu nezadovoljan postojećom razinom zaštite djece

“Iako se primjećuju određeni pozitivni pomaci u ovom području zaštite djece, koji se događaju sporo, i dalje institucije na visokokonfliktne odnose u obitelji ne nalaze brz i djelotvoran odgovor koji bi pružao odgovarajuću zaštitu djeteta”, kazala je Pirnat Dragičević, izrazivši nezadovoljstvo postojećom razinom zaštite djece suočene s visokokonfliktnim razvodom ili prekidom izvanbračne zajednice roditelja.

Naglasila je da je bolju zaštitu djeteta u situacijama nesuglasica i sukobljenih roditeljskih odnosa moguće postići jedino ranom identifikacijom i pravilnom interakcijom u odnosu na manipulativnog roditelja u samom začetku svih oblika manipulativnog ponašanja.

Dio problema vidi u objektivnim poteškoćama pojedinih sustava – preopterećenost i malobrojnost stručnjaka. Između ostalog, istaknula je da je potrebno jačati kompetenciju stručnjaka kroz osposobljavanje i superviziju, te posebnu pažnju posvetiti brizi o njihovoj mentalnoj dobrobiti kao i osigurati sredstva za pravodobno psihijatrijsko vještačenje članova obitelji u sudskim postupcima.

“Potrebna je primjena učinkovitijih mjera iz socijalnih usluga, brz sudski postupak te učinkovit ovršni postupak koji bi spriječio roditelje u namjeri nepoštivanja sudskih odluka. Ulaganje u sustav koji se bavi zaštitom djece mora biti kontinurano i prioritetno jer se samo tako mogu stvoriti uvjeti za kvalitetnu reakciju svih nadležnih institucija”, poručila je.

Povećanje broja intervencija sustava socijalne skrbi u slučajevima manipulativnih ponašanja roditelja

Na fotografiji Marina Ajduković, Helenca Pirnat Dragičević, Tatjana Katkić Stanić, Gordana Buljan Flander, Marija Pletikosa, Eleonora Katić, foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/
Na fotografiji Marina Ajduković, Helenca Pirnat Dragičević, Tatjana Katkić Stanić, Gordana Buljan Flander, Marija Pletikosa, Eleonora Katić, foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

Da je procjena rizika od manipulativnih ponašanja ključni element u praksi zaštite djece, istaknula je i Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Naglasila je da se prema dostupnim podacima Ministarstva uočava kontinuirano povećanje broja intervencija sustava socijalne skrbi u slučajevima manipulativnih ponašanja jednog ili oba roditelja. Tako je 2013. takvih slučajeva bilo 3957, a 2016. godine 4647.

U Hrvatskoj, kazala je, nedostaju istraživanja koja procjenjuju rizike i posljedice manipulativnog ponašanja roditelja u odnosu na djecu te evaluacija intervencija i mjera sustava socijalne skrbi u zaštiti djece.

Katkić Stanić je naglasila da je izuzetno bitno standardizirati procedure i instrumentarij kako bi se postigla pravovremena akcija sustava, prepoznali rizici i osigurale adekvatne intervencije.

Pletikosa: Senzacionalistički istupi pojedinih medija primarno štete djeci

“U posljednje vrijeme svjedočili smo senzacionalističkim pričama u pojedinim medijima o konkretnim primjerima sukoba roditelja u kojima glavni akteri bivaju djeca. Istovremena su ona bila izložena medijskom nasilju objavljivanjem na naslovnicama pojedinih tiskanih medija ili kao dio priča televizijskih priloga. Takvi senzacionalistički istupi pojedinih medija primarno štete djeci koja ponovno bivaju retraumatizirana”, kazala je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Ministarstvo za demografiju stoga je pozvalo medije kao i sve stručnjake na suradnju i poduzimanje mjera za zaštitu prava i dobrobit djece u situacijama konfliktnog i razdvojenog roditeljstva te “da se suradničkim odnosom preuzme odgovornost zaštite onih kojima je najpotrebnija – djece”.