Aktivizam, Nekategorizirano

Hoće li od novca za Istanbulsku išta biti za zaštitu muškaraca žrtava obiteljskog nasilja?

Na fotografiji Hrvoje Jukić, Oliver Čanić, Bojan Klapčić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
Na fotografiji Hrvoje Jukić, Oliver Čanić, Bojan Klapčić.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) najavila je da će saborskim zastupnicima uručiti otvoreno pismo kojim su pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova upozorili na zakonski neravnopravan položaj očeva i majki u skrbi nad djecom, te je pozvala građane da 15. svibnja dođu na prosvjed povodom Međunarodnog dana obitelji i podrže “obespravljene očeve”.

Prosvjed “Stop nasilju nad djecom i očevima” održat će se na Markovom trgu, a cilj je potaknuti raspravu o važnosti podjednakog sudjelovanja oba roditelja u skrbi nad djecom. Udruga traži Obiteljski zakon prema kojemu žena i muškarac imaju jednaka prava u obiteljsko-pravnim odnosima, uključujući i rješavanje sukoba nenasilnim putem.

Ujedno, zalažu se za izradu Protokola o postupanju u slučaju institucionalnog nasilja, kada institucije zlostavljaju, zapuštaju i zanemaruju građane.

Povećava se udio žena nasilnica s tendencijom izjednačavanja do 2030.

“Osporavano Izvješće pravobraniteljice nestručna je karikatura ravnopravnosti spolova, te ćemo predložiti Hrvatskom saboru da ovakvo izvješće na štetu djece i obitelji ne prihvati”, poručuju u pismu. Izvješću pravobraniteljice Višnje Ljubičić, naime, zamjeraju da problem nasilja žena prema muškarcima spominje tek jednom, prigodno, iako se, upozoravaju, povećava udio žena prekršajnih nasilnica u obitelji s tendencijom izjednačavanja do 2030.

Uz napomenu kako će od Sabora tražiti da na prihvati to izvješće, navode i kako ne postoje skloništa, čak niti savjetovalište za muškarce žrtve nasilja.

Predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb Oliver Čanić prikazao je statističke pokazatelje koji govore da je udio žena kaznenih nasilnica priličan, te naglasio kako se taj broj ne smije ignorirati. “Udio žena kaznenih nasilnica u obitelji kontinuirano je od 2004. godine na razini od 15-20 posto i to nije beznačajno” istaknuo je.

Kazao je kako se zbog tradicionalnog patrijarhalnog svjetonazora, po kojem je “muškarac bog i batina, a žena žrtva i sluškinja”, muškarci ustručavaju prijaviti nasilje kako ih okolina kao i stručne službe ne bi ismijavali, omalovažavali. Čanić je ustvrdio kako je za svako nasilje nužna nulta tolerancija bez iznimke, te pozvao da se prekinu dvostruki standardi koji često oštećuju najnezaštićenije – djecu.

Hoće li od novca za provedbu Istanbulske konvencije išta biti usmjereno za zaštitu muškaraca žrtava obiteljskog nasilja?

“Hoće li od oko 140 milijuna kuna predviđenih za provedbu Istanbulske konvencije za 2018. i 2019. godinu išta biti usmjereno za zaštitu muškaraca žrtava obiteljskog nasilja”, zapitao se psiholog Bojan Klapčić. Rekao je da na godišnjoj razini u Hrvatskoj oko 1.500 djece nema mogućnost susreta s jednim od roditelja, a to su najčešće očevi.

Pristrano prikrivanje nasilja žena nad muškarcima u udruzi smatraju malicioznim i opasnim po društvo te kaznenim djelom, kao i prikrivanje pedofilije.